НОВИНИ

Медицинските сестри се отказват от протеста, премахнаха палатковия лагер пред МЗ

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:43, 26.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Край на протеста на медицинските сестри под прозорците на здравното министерство. От Синдиката на медицинските специалисти обявиха, че променят стратегията си и премахват палатковия лагер.

Решението им идва след среща на здравния министър със съсловната организация на специалистите по здравни грижи, на която стана ясно, че се търсят още възможности за увеличение на възнагражденията на медиците от догодина.

Малко преди 14.00 ч. протестиращите медицински сестри започнаха да сгъват палатките.

Мая Илиева - Синдикат на българските медицински специалисти: "Веднага ги вдигам палатките, защото от това се убедихме, че няма смисъл. Ние няма да му висим под прозорците вече, ще си решаваме нещата по начина, по който трябва - със сигнали през институциите и през съда.

Два часа по-рано в министерството започна среща между здравния министър и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи. На нея не бяха поканени представители на Синдиката на медицинските специалисти, които вече повече от седмица са в безсрочен протест отпред. Те обаче поискаха да присъстват.

До среща между Синдиката и министъра не се стигна, но напрежението бързо спадна след като стана ясно, че представители на протестиращите ще участват в работните групи, организирани от министерството.

Милка Василева - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Ние имаме едни и същи искания. Заедно с колегите ще участваме в работните групи и ще предложим това, което ние заедно го искаме. Министърът се ангажира да започнем буквално от утре да си представяме предложенията конкретно.

От министерството обявиха, че в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения. След това ще се търсят пари за увеличение на заплатите от догодина. А протестиращите отдавна за това медицински сестри се снимаха за спомен от вече бившия палатков лагер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започна фестивалът "Кино и храна"
Във Варна започна фестивалът "Кино и храна"
Шеф в Барса: Държим Меси да остане при всички положения
Шеф в Барса: Държим Меси да остане при всички положения