НОВИНИ

Военен хеликоптер се включи в гасенето на пожара в Сливенско

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 30.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Военен хеликоптер от авиобаза Крумово се включи в гасенето на големия пожар, разразил се в Сливенско. В следобедните часове заради силния вятър са се разгорели нови огнища. Теренът е труднопроходим. Достъпът на хора и техника е силно ограничен.

Повече от 30 часа пожарникари, горски служители и доброволци се опитват да овладеят огъня.
Няма пострадали хора. Няма и опасност за населените места.

По първоначални данни пожарът е тръгнал от пасище в близост до борова гора. Най-вероятната причина е човешка небрежност. Цял ден огнеборци, служители на горското и военнослужещи се опитваха да овладеят огъня. Пожарът е обхванал около 60 декара борова гора и над 200 декара пасища, сухи треви и храсти. Борбата с огъня продължи цял ден.

гл. инспектор Андрей Алексиев, РД ПБЗН, Сливен: В района на село Голямо Чочовене имаме оставени постове от местното население. С кмета поддържаме връзка, които го наблюдават, ако има нещо да се обадят. Все може да има някое дънерче, което да тлее и да не се вижда от далеч, но надявам се до края на деня да ликвидираме пожара.

Въпреки че според огнеборците опасност за населените места няма, живеещите в близост до пожара се притесняват

Пожарът се е разразил в пресечена местност, която е трудно достъпна за пожарната техника. Тежка верижна машина прокара просеки около боровата гора, за да се ограничи разпространението на огъня

За потушаването на пожара в североизточна посока над село Селиминово се включиха освен пожарникари и служители на горското стопанство и над 60 доброволци от близките села.

Дори да бъде изцяло ликвидиран пожарът, през нощта ще бъдат оставени дежурни пожарни екипи да наблюдават района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Езерото Ван - гробница за мигранти
Езерото Ван - гробница за мигранти
Мъжът, прегазил крак на полицай, остава в ареста за 72 часа
Мъжът, прегазил крак на полицай, остава в ареста за 72 часа