НОВИНИ

Маска от коноп срещу COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:10, 30.08.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Заплахата от коронавирус в света отваря ниша за нови идеи и продукти. Последните постижения са предпазна маска от коноп и високочувствителни екрани, които реагират на команди, без да се налага да бъдат докосвани.

Маски за защита от коронавирус, изработени изцяло от конопени платна. Разработката е френска, а патентът е преминал всички стадии на одобрение, включително и от дирекция на Министерството на отбраната. Маската филтрира до 89 % от всички вируси, а вътрешността и е покрита с тънък слой плат, за да не драска лицето. Тя е напълно биоразградима. Направена е от коноп, отглеждан без пестициди.

Стефани Говене, директор на компания за производство на маски: Поради характерните свойства на конопа, няма нужда от каквито и да било допълнителни материали - нито лепило, нито химикали. Филтрацията и преминаването на въздушния поток се осъществяват без никакви добавени продукти.

Очакваната цена на маските от коноп е 65 евроцента.

По-скъпи, но и годни за многократна употреба, са екраните за самостоятелно чекиране на билети, които японските авиолинии се готвят да въведат по летищата. Сензорите на устройствата реагират от три сантиметра при доближаване на пръст към тях. Технологията не изисква екрана да бъде докосван и многократно намалява риска от разпространение на коронавирус чрез гладката повърхност на дисплея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видеопоредица във фейсбук представя науката по интересен начин за деца
Видеопоредица във фейсбук представя науката по интересен начин за деца
Рекордна избирателна активност на изборите в Черна гора
Рекордна избирателна активност на изборите в Черна гора