НОВИНИ

Старт на консултациите за нова конституция: ГЕРБ има принципно съгласие от ВМРО, получи подкрепа и от НСФБ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ започна днес преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. За внасяне на предложението им са необходими 120 гласа парламентарна подкрепа.

След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ днес стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени. НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си.

Принципно съгласие има и на това се залага. Остава да се преодолеят различията най-вече между ГЕРБ и ВМРО. Ако това се случи - трите партии разполагат с общо 116 депутати. Т.е. трябват още четирима, които е възможно да дойдат от независимите, които днес поискаха още време за подготовка, за да се срещнат с ГЕРБ.

Консултациите ще продължат през следващите дни, предвидени са и разговори на 2 септември рано сутринта - денят, в който от ГЕРБ имат амбицията да внесат проект за нова конституция, подписан от поне половината депутати, както предвиждат правилата.

Ако подкрепата за внасяне бъде събрана, следва втора стъпка. Член 159, ал. 2 от Конституцията казва, че проектът за нов основен закон се обсъжда не по-рано от два месеца и не по-късно от пет след внасянето му в Парламента.

Решение за свикване на Велико народно събрание се взима с поне две трети от гласовете на депутатите. БСП заявиха, че не подкрепят предложението и разполагат с 78 народни представители. Т.е. ако ГЕРБ, ВМРО и НФСБ успеят да внесат предложение, те ще трябва да получат подкрепата на Воля, ДПС и поне 7 от независимите, за да се свика ВНС.

Днес Веселин Марешки допусна, че е възможно рано или късно да се стигне до неговата идея за избирането на широк експертен кабинет от сегашния парламент и изрази мнение, че това е разумният изход от ситуацията в момента.

Преговорният екип на ГЕРБ днес се оказа от три дами - председателят на парламента Цвета Караянчева, шефката на парламентарната група Даниела Дариткова и Менда Стоянова. Те се срещнаха първо с представителите на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиян Ангелов. След разговора с воеводите от ГЕРБ признаха, че предложеният проект не е окончателен, а целта е била да предизвикат дебат по темата.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ:
В момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект.

От ВМРО изразиха задоволство, че предложението на ГЕРБ подлежи на корекция и подчертаха, че това дава възможност за диалог. От патриотичната организация припомниха, че от 2013 г. предлагат свикването на Велико народно събрание и по тази причина принципно подкрепят идеята на ГЕРБ.

Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО:
Свикване на ВНС е необходимо. Необходимо е така сериозно изменение или нова конституция, която да заличи липсата на гъвкавост в институциите и прекалено опосредствената връзка с народа, ако щете.

На този етап обаче ГЕРБ и ВМРО имат общо съгласие, че новата конституция трябва да има преамбюл, който да казва, че България е национално единна държава.

Другите въпроси обаче остават отворени за дебат. Воеводите имат шест условия за своята подкрепа - въвеждането на задължителен образователен ценз, задължително гласуване, гарантиране на правата на всеки етнически българин, връщане на наборната служба и записване, че семейството е съюз между мъж и жена.

От ВМРО предлагат още да се даде законодателна инициатива на президента, а съветът на съдиите и съветът на прокурорите да имат законодателна инициатива, но само по закони, касаещи съдебната система.

След втората среща с НФСБ стана ясно, че от патриотичната организация настояват да се запазят някои от сегашните принципи в Конституцията - този за официалния език, както и за православието като традиционна религия. От националния фронт обявиха, че подкрепят усилията и желанието на ГЕРБ за свикване на ВНС.

Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ:
И ние сме удовлетворени от срещата и така нашето виждане е, че подкрепата на 120 народни представители на 2 септември ще има този законопроект.

Председателят на парламента определи днешните разговори с коалиционните партньори като конструктивни. Цвета Караянчева подчерта, че целта е да се чуят всички предложения и да се постигне максимално широко съгласие за нова конституция.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание:
Ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има предложения, както и колегите заявиха какви са техните предложения. Отново уточнихме, че в нашия проект ще има съответни корекции.

Част от независимите народни представители, които имат позиция по предложението за нова конституция, са поискали разговорът им с ГЕРБ да се отложи за някой от следващите дни, защото им е нужно време. На 2 септември управляващите ще имат среща с "Воля", очакват отговор и на поканата им за среща с ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици жители на Крайморие могат да останат без аптека
Стотици жители на Крайморие могат да останат без аптека
Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19
Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19