НОВИНИ

ГЕРБ получи принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:47, 25.08.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Политика

Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание и от там към процедура за изработване на нова конституция. Това съобщи председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление след края на започналите консултации в парламента.

От ГЕРБ казаха, че внесеният от тях проект за конституция не е окончателен и дори в момента търпи редакции, както по отношение на неговата правна страна, така и по отношение на неговата техническа страна.

Най-вероятно ще се стигне до разбирателство между ВМРО и ГЕРБ за внасяне на проект за нова конституция и решение за свикване на ВНС, стана ясно от изявленията на председателя на ВМРО Искрен Веселинов и председателя на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС, има много неща обаче, които са свързани с детайлите, с идеологически виждания на ВМРО, които за нас са важни да намерят място в Конституцията", каза Веселинов.

"Искаме да подчертаем, че не сме направили това предложение с цел да бавим процедурите и да губим времето на обществото в очакване за някаква посока за промяна. Идеята ни да внесем така скоростно проект, в който бяха видени дефицити и идеята да започнем веднага на 2 септември процедурите, които са последващи и описани ясно в Конституцията е да покажем , че ние заявяваме нашите намерения за рестарт и посока на обществена промяна категорично и смятаме, че това е начинът да се излезе от ситуацията, в която се намираме", каза Дариткова.

След поканата на парламентарната група на ГЕРБ започнахме серия от консултации, за да търсим подкрепа за проекта за нова конституция и свикване на ВНС. Първата среща беше с нашите коалиционни партньори от ВМРО. Дискутирахме и принципа, по който търсим решение и търсим отговор на обществените очаквания, а именно с промяна на основния закон, който да даде отговор на наболелите обществени въпроси и променените обществени отношения и проведохме разговор по отношение и на някои от конкретните отношения, каза председателят на ГЕРБ.

"Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-технически проблеми в този първоначален проект, ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и политическите партии и независими депутати. След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", продължи Дариткова.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лос Анджелис Лейкърс и Милуоки Бъкс са само на един успех от класиране за следващата фаза на НБА
Лос Анджелис Лейкърс и Милуоки Бъкс са само на един успех от класиране за следващата фаза на НБА
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в София
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в София