НОВИНИ

КЕВР проверява топлофикациите заради изравнителните сметки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:39, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи спешна проверка на топлофикациите, заради проблеми с изравнителните сметки в София. Сигнал към институцията е подаден както от националния омбудсман, така и от енергийното министерство.

С 30% са се увеличили жалбите на клиентите на "Топлофикация-София" от началото на лятото, показват данните на националния омбудсман.

Диана Ковачева - омбудсман:
Институцията буквално е залята от жалби от граждани, които се оплакват от символичните суми, които на практика ще им бъдат възстановени в резултат на безпрецедентното намаляване на цената на природния газ.

Това обаче се оказва само едната страна на случващото се. Клиентите на "Топлофикация-София" имат два проблема, от една страна сметките са неясни, а от друга има разминаване в данните на топлинните счетоводители и тези на самата "Топлофикация-София".

Славка Папункова няма парно от 20 години, плаща сградна инсталация. Получила е две противоположни изравнявания. Веднъж, че има да ѝ връщат пари заради поевтиняването на газа и, втори път, че има да доплаща.

"Имам изравнителна сметка, която ми се води на минус, и те ми казаха, че няма какво да ми върнат. Онзи ден пет часа съм седяла на опашката. Миналия месец ми взеха 2,90. Аз знам, че трябва да доплатя, но не ми взеха пари. Сега ми се събраха на куп сто лева", разказва жената.

Според Топлофикация обаче разминаване няма.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация-София": В нашите фактури е извършено окончателното изчисление за потреблението в съответния отоплителен период, така че ние сме взели предвид това, което сме получили от топлинния счетоводител. Но топлинният счетоводител не знае дали клиентът има някакви просрочени задължения, дали си е плащал през целия отоплителен период.

Факт е, че хората трудно разбират сметките си и се налага да посетят офис на Топлофикация, за да се консултират.

"Изобщо не ми беше ясен всеки ред по тази фактура", споделя Евдокия Тодорова. "Реално погледнато един единствен човек работи на гише, двама посрещат, но един работи, така че винаги се налага да се чака освен всичко друго", недоволна е още жената и продължава: "Самата служителка, която също беше много любезна, се затрудни изключително много в обясненията и в нейното разбиране на съответната сметка".

Допълнително ситуацията през тази година се усложнява и от факта, че "Топлофикация-София" реши предварително да връща пари на абонатите си през юни и юли без да има реалните сметки, сигнализираха още тогава топлинните счетоводители. Така на практика всички пари, които сега са върнати, в голямата си част ще бъдат платени от клиентите и то накуп.

Диана Ковачева - омбудсман:
Настоявам "Топлофикация-София" да бъде проверена за това дали действително е изпълнила показателите за качество през изминалия отоплителен сезон, на базата на които показатели всъщност се формират и сметките на хората.

От КЕВР увериха, че ще направят проверки. За проблеми с изравнителните сметки засега не сигнализират от други градове. От самата Топлофикация напомнят, че ако имате съмнение за сметката си, трябва да поискате да бъде проверена индивидуално като подадете жалба до 31 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистват отпадъците под моста на магистрала „Струма“
Разчистват отпадъците под моста на магистрала „Струма“
В Русе почистват графити от фасадите на сградите с нова машина
В Русе почистват графити от фасадите на сградите с нова машина