НОВИНИ

Две лъвчета са най-новите обитатели на варненския Зоокът

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 25.08.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Варненският зоокът вече е дом на две малки лъвчета. Косара и Симба са родени в Благоевград, като родителите им са родени във Варна. След като майка им отказала да се грижи за бебетата, те са докарани тук. Лъвчетата са здрави, палави и вече позират с удоволствие.

На 50 дни двете лъвчета тежат по 5 кг и прекарват времето си в сън и игра.

"Досега се гледаха в клиника в София, трябваше да бъдат настанени на по-широко и ние предложихме подходящи условия, в края на краищата те са наши бебенца", обясни Иванка Стоянова, директор на Зоокът Варна.

Симба е по-шумният, а Косара - по-гальовната, както личи по изблизаната козина по врата на брат ѝ. Двамата бързо свикнали във Варна, но в началото имало проблем – и двамата искали да пият само от своята бутилка, но сега всеки си има биберон.

"Режимът на бебе лъвче не се отличава кой знае колко от режима на човешките бебенца. На два часа и половина се дава мляко с малко месце вътре, хранят се и нощно време. Изяждат около 150-200 милилитра на хранене", споделя Нора Люцканова, уредник Зооколекция.

Скоро Симба и Косара ще започнат да получават и бульон. Посетителите на Зоокъта могат да ги видят, ако уцелят времето им за разходка.

"Те са малки, ще ги изкарваме, имат нужда от слънце, от светлина, но по малко и ще има винаги човек край тях", уверява Иванка Стоянова.

Докато отраснат Симба и Косара остават тук. След като приключи ремонтът в Зоокъта, те вероятно ще станат негови постоянни обитатели.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберто Мартинес обяви състава на Белгия за Лигата на Нациите
Роберто Мартинес обяви състава на Белгия за Лигата на Нациите
Семейството на пребития на пътя в Добрич мъж ще предяви иск за опит за убийство
Семейството на пребития на пътя в Добрич мъж ще предяви иск за опит за убийство