Втори протест на търговци и превозвачи срещу затварянето на граничен пункт "Илинден-Ексохи"

от БНТ
12:21, 25.08.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Регионални

Втори протест срещу затварянето на граничен пункт "Илинден-Ексохи". По-късно днес търговци и превозвачи от района на Гоце Делчев ще се съберат близо до българо-гръцката граница. Те настояват тежкотоварните камиони да бъдат пропускани през пункта и заплашиха с блокади на пътя и ефективни протести, ако това не се случи.

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев са категорични, че търпят огромни загуби, заради затворения пункт "Илинден-Ексохи". Защото пътят им до граничен пункт "Кулата", от където могат да влязат в Гърция, се удължава и оскъпява. Част от тях дори за загубили партньоре, с които работят в Гърция. Те настояват за бързата намеса на българските власти.

"На 6 август изпратихме писмо до Външно министерство и до представителството на ЕК в България. За мен това е катастрофално. Аз търгувам изцяло със съседна Гърция. Както купувам от там суровина, така и изнася готов продукт към Гърция. Имам сключени договори", каза Кръстьо Веселинков.

"Имаме внос и износ за Гърция, който в момента е силно възпрепятстван. Затварянето на пункта води до оскъпяване на продукта и затруднение на доставките, забавяне при тези доставки. Има транспортни фирми, които отказват да работят и да доставят до Гърция поради допълнителните километри, поради чакането на КПП Кулата", каза Станислав Шехинов.

Превозвачите определят като абсолютно нелогично затварянето на КПП "Илинден". Тъй като шофьорите преминават през Кулата също без да се изисква отрицателен тест за коронавирус тях. Превозвачите са категорични, че ако Граничен пункт "Илинден" остане затворен и зимата, проходът през Папаз чаир, който свързва Сандански и Гоце Делчев, става почти невъзможен за преминаване, и това ще убие бизнеса им.

"Удължава се пътя през Папаз Чаир, който е много труден за товарни автомобили. Преди 10 дни имаше и катастрофа. Загубите са доста, за един месец около 20 000 лева", каза Георги Витанов.

За да изразят недоволството си превозвачите днес в 17 часа ще се съберат в района на село Господинци, на пътя, който води към затворения граничен пункт "Илинден Екзохи".

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Братът на изчезналия Янек Миланов на среща при главния прокурор
Братът на изчезналия Янек Миланов на среща при главния прокурор
В Пловдив арестуваха лекари, източвали НОИ с фалшиви болнични
В Пловдив арестуваха лекари, източвали НОИ с фалшиви болнични