НОВИНИ

МВнР подкрепя исканията на превозвачите за възстановяване на движението през ГКПП „Илинден-Ексохи"

мвнр подкрепя исканията българските превозвачи възстановяване свободното движение хора стоки
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 25.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Във връзка с организираните протести с искане за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи", Министерството на външните работи би искало да уточни, че не е спирало да настоява пред гръцките власти за това, като напълно подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки в Европейския съюз.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП "Илинден-Ексохи" има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Представителите на МВнР изтъкнаха, че през последните седмици разпространението на COVID-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Българската страна припомни и ръководните принципи на Европейската комисия, обявени на 7 август, които трябва да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничителни мерки между държавите-членки на ЕС. В тях се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, позволяващ на гражданите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. Подчертано бе, че Гърция трябва да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента външно министерство не е получило отговор на поставените искания.

Въпросът за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус бе повдигнат по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият Агент 007 Шон Конъри навърши 90 години
Първият Агент 007 Шон Конъри навърши 90 години
НФСБ подкрепя ГЕРБ за свикване на ВНС
НФСБ подкрепя ГЕРБ за свикване на ВНС