НОВИНИ

Търговци и превозвачи протестираха на ГКПП "Илинден - Ексохи", искат свободно преминаване на стоки

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 20.08.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Регионални

Протест на превозвачи на граничен пункт "Илинден - Ексохи". Причината - затворените заради пандемията пунктове.

Според представители на бизнеса от България и Гърция загубите, които търпят заради наложените ограничения, са огромни.

Временно управляващият гръцкото посолство у нас е бил извикан на разговор във външно министерство, където е поставен въпросът за отварянето на пункта.

Временно управляващият българското посолство в Атина също е настоял за това пред гръцкото външно министерство.

Гръцката страна е поела ангажимент да предаде искането на компетентните власти, съобщиха от външно министерство.

Недоволните представители на бизнеса поискаха да бъде разрешено свободното движение на стоки и услуги през граничния пункт край Гоце Делчев. Според тях няма основателна причина ГКПП-то да не работи.

"Необяснимо защо е затворен пункта при положение, че през Кулата може да се преминава. Особено товарният транспорт може да преминава без PCR тестове, без никакви проблеми", каза търговецът Илия Дробенов.

"За хора разбирам. Това с коронавируса е много сериозен проблем. Искат да защитят хората. Нормално. Ама за материали защо? Защо? Това е регион, има само планини, много лоши пътища, не може да се кара", каза мениджърът в компания за тоалетна хартия Константинос Либадидзис.

Заради ограниченията при преминаването на границата, част от местния бизнес е застрашен от фалити.

"Транспортните разходи са се увеличи с поне 40%. Защото разстоянието, което трябва да се преминава, да кажем от Кавала или от Драма, от тези населени места, с които ние работим, през Кулата до Гоце Делчев, са около 300 км повече", каза търговецът Илия Дробенов.

"На мен не ми излиза сметката през „Кулата". Няма кой да ми плати това разстояние. 150 км повече се увеличава пътя, никой не може да поеме този разход и приключвам", каза друг мъж, който работи в транспортния сектор.

Ако пунктът край Гоце Делчев не бъде отворен в кратки срокове, протестиращите са готови да прибегнат и до по-крайни действия.

"Смятаме да се изнесем на КПП "Кулата - Промахон" и там вече, дали със затваряне на КПП-то, това не мога да кажа, но това е към момента настроението, което цари сред нас, бизнеса", каза организаторът на протеста Кръстю Веселинков.

"Гръцките власти да проявят малко повече разум и да не пречат на добрите бизнес взаимоотношения, които имаме с нашите партньори в Гърция. Както и към българските власти, разбира се, да използват всички възможни дипломатически средства", каза мениджърът на фабрика за производство на дървени пелети Костадин Мъгев.

По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие, което не позволи на представителите на бизнеса да стигнат до гръцкия пункт, каквото беше тяхното желание.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно нисък процент на заразени с COVID-19 у нас от началото на пандемията
Рекордно нисък процент на заразени с COVID-19 у нас от началото на пандемията
Кузманов е четвъртфиналист във Фогау
Кузманов е четвъртфиналист във Фогау