НОВИНИ

КПКОНПИ: Блокадата на сградата на комисията е нарушение на закона

bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 20.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Политика

Антикорупционната комисия отговори на протестната блокада от тази сутрин, когато протестиращи, водени от лидера на ГД "БОЕЦ" Георги Георгиев, искаха достъп до сградата на КПКОНПИ, за да поискат среща с председателя ѝ Сотир Цацаров.

Комисията отговори на твърденията, че десетки сигнали на "БОЕЦ" за корупция са останали „без отговор“, с думите: "Извършената незабавна проверка в дирекция „Противодействие на корупцията“ показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД „БОЕЦ“. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала".

"Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места. Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6", заявяват още от комисията оглавявана от Сотир Цацаров.

От КПКОНПИ казват още, че "прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа ѝ. Те заявяват, че "основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството". На приложените снимки Георгиев е с Бойко Борисов, с Цветан Василев и с Лозан Панов.

Снимки: КПКОНПИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина в катастрофа край Божурище
Жена загина в катастрофа край Божурище
Лудогорец - Мидтиланд ще се играе в удобен час за българските зрители
Лудогорец - Мидтиланд ще се играе в удобен час за българските зрители