НОВИНИ

Политолози: Много силен ход е предложението за нова конституция

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 20.08.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Политика

Ходът на ГЕРБ с търсене на Велико народно събрание, конституционна промяна, която отива отвъд правомощията на обикновеното Народно събрание, е много силен ход, заяви в сутрешния блок на БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

Обаче имаме два основни въпроса - първо, дали той е възможен, дали ГЕРБ ще го осъществи, защото знаете на две стъпки - дали ще събере 120 подписа, след това дали ще събере 160 подписа. Успехът или неуспехът на този ход е от ключово значение. Вторият голям въпрос е дали той ще бъде легитимен, дали хората ще го приемат, продължи Коларова.

По думите й когато има силен политически ход "и опонентите, и политическите партньори на лидера, на политика, на партията, която прави всеки един ход, противодействат, тъй като блокират ситуация, в която ще бъдат поставени в губещо или не положение и всичко това се наблюдава".

Напълно съм убедена, че много голяма част от политически активните участници в сегашната ситуация ще се опитат максимално да блокират и също така съм убедена, че много голяма част от политически активните участници ще се опитат максимално да делегитимират този ход, заяви политологът.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" се съгласи с Коларова и каза, че "това с конституцията е хитър ход", но заяви, че като гражданин го намира за ужасен.

"Личното ми мнение е, че този дебат може да роди много неприятни предложения и пр. Иначе ходът е хитър, защото той не адресира протеста, той адресира народа. Всяка честна социологическа агенция ще ви каже, че 60-70% от хората вероятно ще приемат идеята за намаляване на броя на депутатите, парламентарни избори и т.н., но друг е въпросът дали голяма част от хората действително разбират последствията от тези ходове, но ги приемат", каза той.

Според Симеонов по този начин хората казват "какво е мнението им за политическата прослойка, така че Борисов се опитва да сключи съюз с народа зад гърба на протеста".

"През това време той разчита, че протестът започва да се превръща в рутина, както се вижда, започва да поражда "скърцане със зъби сред околните" и се надява по този начин да спечели политическо време. Дали ще успее ще видим наесен", каза политологът.

В 43-я ден на протести срещу правителството, шествие тръгна от Орлов мост в 8 часа, за да направи нова "блокада-изненада" на важна институция. Шествието, водено от представители на "БОЕЦ", стигна до сградата на Антикорупционната комисия.

По думите на Коларова "изходът от кризата зависи от такъв тип акции - това е ударната група на човека, който оглавяваше банката на властта".

"КТБ беше банката на властта. Там олигарсите оперираха и по някакъв начин политизираха България за жълти стотинки, а разбира се, тази технология се запази, един човек беше отстранен", заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Малинов премина в белгийския Льовен
Кристиян Малинов премина в белгийския Льовен
Върба за мача с Мидтиланд: И преди съм отстранявал датски шампион в Европа
Върба за мача с Мидтиланд: И преди съм отстранявал датски шампион в Европа