НОВИНИ

Здравният министър ще иска удължаване на извънредната обстановка до края на септември

bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на септември. Предложението ще бъде внесено на заседанието на Министерския съвет утре. Това обаче не означава, че мерките ще бъдат затегнати, допълни министър Ангелов.

През последните две седмици заболеваемостта от COVID-19 в България намалява, заяви министър Ангелов. Ако тенденцията се запази, няма да се наложи отново задължително да носим предпазни маски на открито.

"Не възнамеряваме да усилваме мерки, ако цифрите останат такива. Нямаме никакви такива планове", категоричен беше министърът.

След среща с директорите на големите болници във Варна министър Ангелов увери, че здравната ни системата е подготвена да се справи с коронавируса. Във Варна леглата за лечение на заразените с COVID-19 са 85, като 32 са свободни.

За по-ефективното лечение на пациентите, от утре във Варна ще заработи нов координационен център в инфекциозната клиника към болница "Св. Марина".

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването:
И всяка една линейка, която пристига с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционист и той ще разпределя този пациент в кое лечебно заведение да бъде насочен за болнично лечение.

Министър Ангелов допълни, че в новия анекс към рамковия договор със Здравната каса PCR тестовете, назначени от болничен лекар или от РЗИ, ще бъдат безплатни.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жером Боатенг с мускулно разтежение след двубоя с ПСЖ
Жером Боатенг с мускулно разтежение след двубоя с ПСЖ
Павел Върба: Искам отново да изживея Шампионската лига
Павел Върба: Искам отново да изживея Шампионската лига