НОВИНИ

Карадайъ: Проектът за нова конституция е удар срещу демокрацията и държавността

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 31.08.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция и няма да подкрепи идеята за свикване на Велико народно събрание. Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ, след като темата беше обсъдена от Централното оперативно бюро на партията.

С това решение на ДПС намалява възможността ГЕРБ да събере 120 гласа за внасяне на проект за нова конституция, както и 160 гласа за приемане на решението за свикване на ВНС.
От БСП също обявиха, че няма да подкрепят тези идеи на ГЕРБ.

Централното оперативно бюро на ДПС обсъди идеите на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание и излезе с категорична позиция.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание.

Лидерът на Движението обяви, че ръководството на партията е взело решението, водено от принципите и мисията на ДПС.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Изготвеният проект за нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова конституция се отрича от общочовешките ценности -свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт.

Оценката на ДПС е, че проектът на ГЕРБ за нова конституция не издига във върховен принцип и правата на личността, както и нейното достойнство и сигурност. Като основен закон конституцията засяга правата и свободите на всички български граждани, напомнят от ДПС и настояват политическите сили да подходят с необходимата отговорност.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време.

При обсъждане на нова конституция трябва ясно да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди, настояват от ДПС. Посочват също, че нова конституция или промени в действащата трябва да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности, както и към приближаване на българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци.

От ГЕРБ все още не са коментирали решението на ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маските за началните учители не са задължителни
Маските за началните учители не са задължителни
Лекар от Силистра почина от коронавирус
Лекар от Силистра почина от коронавирус