НОВИНИ

Силният вятър и горещото време разпалиха отново пожара край първомайското село Искра

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 31.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
Регионални

100 декара храсти, иглолистна гора и ниска растителност са обхванати в пламъци край първомайското село Искра. Вече втори ден доброволци от селото пожарникари и служители на Горско стопанство в района се опитват да потушат пожара. Тази сутрин огънят беше локализиран, но в късния следобед отново пламъците са разширили обхвата си, съобщиха от пожарната в Пловдив.

Много доброволци от селото, сред които и деца от рано сутринта опитват да загасят пожара, който гори на 100-на метра от първите къщи в село Искра.

"Явно тази нощ пак се е разпалил. И обхванал пространството към билото нагоре. Сега се опитваме да го локализираме и да ги изгасим. Машини тук не могат да минат. Всичко е драки", заяви Желязко Иванов.

Първият сигнал към пожарната в Първомай е от 17.45 ч. на 30 август. На място огнеборците заварват изключително трудно достъпен терен, а огънят вече е обхванал близо 500 декара.

"Снощи се опитахме с пожарникарите са качим вода до върха. Много е трудно, беше високо и самите маркучи от високото налягане се спукаха. Два-три пъти сменяхме маркучи и така, всичко беше на ръка, с клони, с лопати", обясни и Димитър Старшанов.

Тази сутрин към 6.30 ч. отново е подаден сигнал, че пожарът се е разпалил. Кметът веднага мобилизира хора от селото, включват се и всички служители от горското стопанство в Първомай.

Опасност за хората няма, пожарът е локализиран. Режат се дървета в гората, за да се направят просеки и след това гасенето отново продължава на ръка.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекар от Силистра почина от коронавирус
Лекар от Силистра почина от коронавирус
Мариана Векилска ще води новото предаване "България в 60 минути" по БНТ
Мариана Векилска ще води новото предаване "България в 60 минути" по БНТ