НОВИНИ

54-и ден на протест в София: Събраха се пред сградата на Европейската комисия

Николай Минков
от Николай Минков
18:14, 31.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

54-та вечер на недоволство срещу правителството и главния прокурор. Днес обаче протестиращите се събраха на ул. "Раковски".

Протестът днес започна по-рано от обикновено, а именно в 18:30 часа не в "Триъгълника на властта", а пред сградата на Европейската комисия под надслов "Широко отворени очи". Целта на недоволните от управлението на Борисов и на главния прокурор бе да сезират европейските институции за случващото се в България и да поискат техните конкретни действия.

Не се стигна до блокиране на ул. "Раковска", въпреки това имаше засилено полицейско присъствие.

Около 21 ч. протестиращите се отправиха на традиционното си шествие, което стигна до Орлов мост.

Преди това демонстрантите решиха да минат край сградата на Народното събрание, скандирайки "Оставка".

Малко преди 20 ч. протестиращите тръгнаха на шествие от Европейската комисия, което мина по "Граф Игнатиев", "Гурко" и пристигна на традиционното им място в "Тръгълника на властта".

Към 18 ч. първите протестиращи, недоволни от управлението на кабинета Борисов, настояващи за оставката на правителството, както и за оставката на главния прокурор, започнаха да се събират пред сградата на европейската комисия и на европейския съюз на улица "Раковска". Протестиращите изграждаха озвучителна система, носиха плакати.

Демонстрантите издигнаха плакат Оперативна програма Фасадна демокрация. Заглавието му с нищо не се отличава от традиционните трансперанти, с които Брюксел обозначава обектите, построени с евросредства. Чрез него недоволните от управление на Борисов искат евроинституциите да обърнат внимание на начините, по които се изразходват евросредствата у нас.

Протестиращите блокираха ул. "Рачо Димов", от дясната страна на представителството на ЕК.

Организаторите от Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, излязоха с позиция след категоричната позиция на ДПС срещу промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание.

Те настояват за три неща - бърза оставка на кабинета Борисов-3, съставяне на служебно правителство и провеждането на честни избори.Репортери: Николай Минков, Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва ли краят на "Ерата Джуканович" в Черна гора?
Идва ли краят на "Ерата Джуканович" в Черна гора?
Светът се е провалил с Ковид кризата, смята премиерът Борисов
Светът се е провалил с Ковид кризата, смята премиерът Борисов