НОВИНИ

Жителите на Калофер ще протестират заради проблеми с водоснабдяването

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 31.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Жителите на Калофер излизат на гражданско неподчинение във вторник в 9.00 ч. заради проблеми с водоснабдяването и качеството на водата в града. Те са недоволни от зачестилите аварии по водопреносната мрежа и бездействието на ресорните институции, които години наред не са предприели необходимите действия за решение на проблема.

В по-голямата част на града налягането на водата е изключително слабо или отсъства.
"Аз съм вече в деветия месец, нито мога да се изкъпя, нито мога да изпера, нищо не мога да направя. Просто сме възмутени, защото никой не ни обръща никакво внимание. Ходим оплаква ме се, но никой нищо не предприема, всеки се оправдава, че е суша, аварии", недоволна е Радостина Новакова.

Заради лошото качество на водата жителите на Калофер са принудени да ходят на няколко километра от града, за да си наливат вода за пиене.

"Имаме местност извън Калофер, казва се Кирик. Наливаме вода в туби и си я насим за пиене, тъй като самата вода не е качествена. Освен утайките може би и нещо друго има вътре", споделя Ганка Чонкова.

"Първо ни се задръстват каналите, бойлерите, водата в чешмите. То това е срамота", допълва и Радка Генова.

Кметът на Калофер посочи, че водопреносната мрежа в града е много амортизирана и често стават аварии.

Румен Стоянов - кмет на Калофер: Тази улица е дълга около 300-400 м, по цялата са правени не по-малко от 15-20 аварии. Повече от месец тече вода отвън, просто в момента сме в много тежко състояние целият Калофер.

От ВиК казаха за БНТ, че в града често има скрити аварии, които, за да бъдат локализирани, отнемат около 10-ина дни. Местната управа многократно е сезирала общината и ресорните министерства. От МРРБ са отговорили, че до момента няма заявено искане за финансиране на такива проекти. От общината коментираха, че ВиК е 100% държавно дружество и то трябва да намери решение на проблемите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл обяви, че няма да се меси силово в Беларус
Кремъл обяви, че няма да се меси силово в Беларус
Протест срещу блокадите в София пред Румънското посолство
Протест срещу блокадите в София пред Румънското посолство