НОВИНИ

Цвета Караянчева почете на връх Каймакчалан паметта на загиналите български воини

bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 09.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва на 9 септември 2020 г. във военно-църковния ритуал на емблематичния исторически връх Каймакчалан, където беше почетена паметта на загиналите български воини през Първата световна война при драматичните сражения през 1916 г.

В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че Каймакчалан е един от темелите на българската национална памет, бойна слава и войнска чест. По думите й това е епична битка, равнима само с Шипка, чийто тътен и днес отеква в лабиринта на колективното ни подсъзнание и като оголен нерв пулсира в бъдното.

Цвета Караянчева посочи, че над 6 000 български войници и офицери се качват на Каймакчалан през август 1916-та, а през октомври от върха слизат по-малко от 800. Останалите са убити, осакатени, ранени или премръзнали, а когато сръбските части стигнали върха, намерили окопите и скалните процепите пълни с трупове и ги нарекли „Дупките на ужасите“, отбеляза тя.

Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 - 2532 м., а в съвременните карти е само 2521 м., подчерта Цвета Караянчева и допълни, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати.

„Дълбок поклон пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове“, каза председателят на парламента.

„Днес трябва да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които пренебрегнаха синовния, бащиния и съпружеския си дълг“, заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

На историческия връх на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше връчен юбилеен медал „100 години Първа световна война“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Отслужена беше заупокойна панахида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“.

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народният представител Жельо Бойчев, кметът и жители на Садово, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.

С полагане на венци и цветя те почетоха загиналите на връх Каймакчалан участници в боевете през септември – октомври 1916 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен спешно изпраща гръцкия еврокомисар на Лесбос
Фон дер Лайен спешно изпраща гръцкия еврокомисар на Лесбос
Бивш национал на Нидерландия става съотборник на Гълъбинов в Специя
Бивш национал на Нидерландия става съотборник на Гълъбинов в Специя