НОВИНИ

След декларация на БСП за 9 септември ГЕРБ и Патриотите напуснаха НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:20, 09.09.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

След два опита за регистрация, парламентът започна работа днес. Декларация по повод 9 септември, направена от БСП, предизвика ГЕРБ и "Обединените патриоти" да напуснат залата.

И днес имаше проблем с пултовете. Проблем, който съществува от влизането в пленарна зала, защото това са старите пултове от старата пленарна зала. Очакват се новите. Но всеки път от миналата седмица има проблеми с регистрацията.

Днес се наложи депутатите да се регистрират два пъти, за да се осигури кворум за началото на заседанието. От втори път успяха да съберат 126 депутати, като БСП не се регистрира. Те заявиха това още миналата седмица, когато казаха, че ще се регистрират само когато в парламента влизат решения, свързани с машинното гласуване. Малко по-късно от левицата разкриха, че ДПС са се регистрирали от втория път днес и обвиниха Движението за права и свободи, че участват и играят ключово с ГЕРБ в ключови моменти.

"ГЕРБ и ДПС превърнаха политическата реалност в България в един пазар, който спокойно можем да наречем, тъй като и ДПС участва в това управление, родния Капълъ Чарши. Българската политика с едно изречение след днешния ден може да бъде наречена по един единствен начин - политиката, която правят ГЕРБ, политика на концесии, политика на плажове, а тепърва ще разберем подкрепата от ДПС какви концесии и какви облаги за тази партия означават", заяви депутатът от БСП за България Стоян Мирчев.

Днес 76-ата годишнина от Деветосептемврийските събития през 1944 г. разбуниха духовете в залата. От БСП направиха декларация, в която казаха, че има много положителни неща, които са се случили в този период и че това е бил период на подем, на порив за нов живот. От ГЕРБ казаха, че това е държавен преврат, който е извършен без участието на народа, от чужди сили, а от "Обединени патриоти" казаха, че историята не бива да се ползва за политически цели.


"Пред очите си виждаме как все повече хора обръщат към миналото не обвинителен, а меланхоличен поглед, защото провалът на над 30-годишния преход, провалът, отбелязан със сълзотворен газ срещу протестиращи млади хора, ще кара цели поколения да се връщат към смисъла на 9-и септември, за да разберат неговите уроци, неговите мечти, неговите надежди, а разбира се и неговите грешки", каза Александър Симов от БСП.


"Днешната дата трябва да се помни, защото тя има много измерения. Днешната дата трябва да ни припомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси. Това, което трябва да знаем, е че въпреки всички критики срещу демократичния преход на страната, през последите 30 години беше прекратена практиката на политическо насилие, осъществявано от държавата", коментира Тома Биков от ГЕРБ.


"Бих искал да запитам наследниците на БКП - те спомнят ли си с какво започна преходът в България? Той не започна с десант на НАТО и посрещане на американски войски на Орлов мост, а започна с пленум на БКП. И аз бих искал да запитам ръководството на БКП - то поддържа ли решенията на декемврийския пленум на БКП от 1989 година,в която се говори за тежка икономическа и социална криза в последните 10-15 години благодарение на управлението на Тодор Живков и неговото обкръжение? Защото те вече носят цветя на паметниците на Тодор Живков", заяви Милен Михов от Обединени патриоти.

В пленарна зала в момента се гледат промените в Закона за предучилищното и училищното образование. До този момент се приеха текстовете, в които се задължават 4-годишните деца вече да бъдат обхванати от предучилищно образование. Това ще стане от 2023 година. Прие се и текстът, в който се регламентира задочното или електронно образование - това, което се наложи по времето на пандемия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Мафията ми иска оставката, няма да я дам
Борисов: Мафията ми иска оставката, няма да я дам
Основен футболист на Левски пропуска мача с Етър
Основен футболист на Левски пропуска мача с Етър