НОВИНИ

Протестиращи поискаха оставките на шефа на СДВР, главния секретар на МВР и вътрешния министър

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:13, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Протестиращи от различни неправителствени организации и парламентарно непредставени партии поискаха оставките на шефа на СДВР, главния секретар на МВР и министъра на вътрешните работи заради окървавения протест на 2 септември.

Протестиращите се разграничиха категорично от провокаторите, които окървавиха протеста на 2 септември. И обвиниха полицаите, че допуснали през пунктовете за проверка агитки на площада.

"Как, питам аз, тук в тъмната част на денонощието се появиха младежи със специфично характерно облекло, оборудвани и раници, от къде са минали, ако няма някакво съглашателство, разбиране от страна на органите на реда", каза генерал Димитър Шивиков.

"Не може в момента, в който агитките влизат да кажат: идентифицирани са криминално-проявени. Еми като сте ги идентифицирали, защо не са арестувани преди това?", категорична е Пламена Заячка.

Лютивият спрей също дошъл от полицията.

"Първите редове на полицейския кордон практически разпръскваха и те разпръскваха в посока към хората във височина над главите на гражданите. Това идва да покаже - те целят масовост на поразяване", твърди Валери Григоров.

"Мислихме, че използват това: с 10 % концентрация на активното вещество и обикновено не се използва за такъв вид събития. Използва се на стадиони, когато има много силна агресия", казва Настимир Ананиев.

Униформените използвали прекомерна сила и помощни средства като боксове - забелязали протестиращите.

"Деца бяха бити и арестувани отново без да са съпричастни към активни действия към полицията. Те бяха 18-19-20-годишни млади хора. Ние искаме оставка и на тримата - и на министъра на вътрешните работи, на главния секретар, и на началника на СДВР", казва Тихомир Василев.

Протестиращите смятат, че премиерът Борисов носи отговорност за случилото се на 2 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основен футболист на Левски пропуска мача с Етър
Основен футболист на Левски пропуска мача с Етър
Спор между курорти: Несебър иска част от инфраструктура на Слънчев бряг
Спор между курорти: Несебър иска част от инфраструктура на Слънчев бряг