НОВИНИ

56-а вечер на протест в София: Напрежение, сблъсъци, хвърляне на бомби. Полицаите разположиха водно оръдие (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 02.09.2020 (обновена)
11299
Чете се за: 03:30 мин.
У нас

Сблъсъци, обгазени и арестувани в първия ден на есенната парламентарна сесия. Пострадаха полицаи, протестиращи и журналисти. Напрежението продължи през целия ден.

В 56-тата вечер на протест в Триъгълника на властта напрежението ескалира още повече след 21 ч. Група протестиращи започнаха да замерят кордона от полиция пред сградата на Народното събрание с кенчета, яйца, пластмасови бутилки, а след това и с бомбички.

След 22 ч. служителите на реда разшириха периметъра на охраняемата зона и се стигна до сблъсъци. Последва остра реакция от протестиращите, които хвърляха още повече бомби, всевъзможни предмети, както и павета и части от счупени кашпи. Стигна се до нови арести.

В 23 ч. в района на протеста беше позиционирано водно оръдие.

При сблъсъците в днешния протест бяха засегнати и журналисти. Обгазени бяха два екипа на БНТ заедно с репортерите Николай Минков и Милена Кирова.

Организаторите от т.нар. Отровно трио заявиха от трибуната, че ако до утре не бъде изпълнено основното им искане - оставка на правителството, сутринта те отново ще бъдат на същото място и ще продължат протеста.

Тази вечер нямаше традиционно шествие към Орлов мост, протестът беше концентриран в района на Триъгълника на властта.

Протестът приключи минути преди 1:30 ч, когато протестиращите се разотидоха от Триъгълника на властта.

Малко след 1 ч. и последният кордон от полицаи се изтегли от кръстовището на улиците "Леге" и "Съборна" по посока Триъгълника на властта. Именно на това кръстовище беше и последният сблъсък между протестиращите и полицията. Една от групите демонстранти се насочи към Народния театър. Наложи се срещу нея полицията отново да използва сълзотворен газ.

Минути преди 00:30 ч. демонстрантите огласиха площад "Независимост" с викове "Оставка".

Малко след полунощ полицията се изтегли от района на ул. "Съборна", където останаха няколко протестиращи.

Към 23:30 ч. започнаха арести на протестиращи. Част от демонстрантите твърдяха, че общественият ред е нарушен - полицаи упражнявали насилие и арестували наред.

След като униформените настъпиха за пореден път, протестиращите тръгнаха в различни посоки.

В района на президентството полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

При обгазяването пострада и екипът на БНТ заедно с репортера Милена Кирова, който отразяваше събитията в този район на протеста. Това е втори засегнат екип на БНТ, след като през деня бяха обгазени репортерът ни Николай Минков и операторът Мирослав Милков.

В 23 ч. полицията започна още повече да разширява своя периметър. Група протестиращи се изправиха пред плътния кордон и аплодираха служителите на реда. След това последваха освирквания, а полицаите бяха наречени "еничари".

Малко преди 23 ч полицейските сили транспортираха водно оръдие към Триъгълника на властта. То беше позиционирано на бул. "Дондуков".

Към 23 ч. водното оръдие тръгна към протеста.

Машината не беше използвана за разпръскване на протестиращите. Осигурен беше коридор за преминаването й. Водното оръдие е на място в близост до фонтана пред президентството.

Към фасадата на сградата на Народното събрание летят фойерверки, а протестиращите продължават да скандират "Оставка". Има счупени прозорци по сградата на парламента.

Двама полицаи държат българския трибагреник и са на предна линия пред протестиращите. Те не се предпазват с щитове, единствено носят каски.

"Полицаите са част от народа, те работят за народа, а не за правителството. Затова трябва да си свалят каските", заяви пред БНТ една от протестиращите.

Напрежението ескалира минути след 22 ч. когато полицията разшири периметъра на охраняемата зона. Това се случи, след поредната бомба, която беше хвърлена към Народното събрание. Един от протестиращите се опита да премине кордона.

В отговор започна хвърляне на още повече бомби, димки, бутилки и всякакви предмети. Протестиращите започнаха да вадят павета от настилката, използват всякакви подръчни материали, за да замерят сградата на Народното събрание.

Полицаите се разделиха в три посоки. Едната група тръгна към президентство. Другата група към Министерски съвет - около 2-3 реда. Третата група остана пред сградата на Народното събрание. Всички протестиращи са изтласкани в един периметър. Не се виждат провокатори от страната на Министерски съвет.

Част от палатките в триъгълника на властта бяха разрушени.

Към 22 ч. остава засилено полицейското присъствие в Триъгълника на властта, а протестиращи направиха жива верига пред служителите на реда, в опит да ги предпазят, съобщиха репортерите на БНТ Йоана Миланова и Милена Кирова в извънредната емисия "По света и у нас".

Полицаите вдигнаха над главите си щитове и заеха отбранителна позиция. Групи от протестиращите хвърляха бомбички точно зад гърба на служителите на реда.

При хвърлянето на бомбичките вероятно има и пострадали протестиращи - двама от тях се държаха в областта на лицето и бяха изведени на безопасно място.

Около 21 ч. младежи, дегизирани с маски и очила, започнаха да хвърлят бомбички и напрежението ескалира.

В отговор - жени от протестиращите се подредиха пред полицията, за да спрат провокаторите.

Пред БНТ един от организаторите на протеста - адвокат Николай Хаджигенов, заяви, че най-вероятно сред събралите се има провокатори. Затова и останалите са направили жива верига между полицията и протестиращите.

След поредното хвърляне на бомбички, двама от протестиращите бяха изведени от полицията.

Служителите на реда отново са с щитове и каски, в отбранителна позиция.

Към 20 ч обстановката беше сравнително спокойна. Малко по-късно обаче, към сградата на парламента отново полетяха яйца и кенчета бира.

Полицията призова протестиращите да не се поддават на провокации.

Известно напрежение имаше около 18 ч, когато протестиращите се събраха към сградата на Народното събрание, а на първа линия бяха жени. Започнаха и освирквания към полицаите.

Протестиращи жени се подредиха пред кордона полицаи пред Министерския съвет.

Минути преди 19 ч. майки от "Системата ни убива" подредиха пред полицейския кордон на бул. "Дондуков" инвалидните колички на техните деца, вързани с вериги.

Към 18:30 ч, след призиви на протестиращите, полицаите свалиха щитовете си, а гражданите ги аплодираха.

На първа линия останаха служители с жилетки "антиконфликт".

Три полицейски кордона се образуваха към 18 ч. Организаторите от "Отровното трио" призоваха точно в 18 ч. жени и деца да се подредят пред полицаите.

Демонстрантите започнаха да освиркват служителите на реда и да хвърлят яйца по сградата.

Започнаха скандирания към полицаите "Свалете каските".

Протестиращи прегръщаха служители на реда.

Един от протестиращите завърза като шал националния трибагреник на врата на един от охраняващите полицаи.

Автори: Йоана Миланова, Милена Кирова, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на коронавирус в детска градина в Сливо поле
Огнище на коронавирус в детска градина в Сливо поле
Десислава Ахладова е предложена за правосъден министър
Десислава Ахладова е предложена за правосъден министър