НОВИНИ

Новият сезон на НС: Политически декларации, обръщение на президента и искания на оставки (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 02.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:58 мин.
У нас

Държавният глава поиска оставката на правителството, на главния прокурор и на парламента при изказването си за началото на есенната пленарна сесия. Председателят на ДПС поиска оставката и на кабинета и на държавния глава, и сформирането на експертен кабинет. ГЕРБ призоваха още днес да се възстанови диалогът. БСП смятат, че този парламент има само една задача и тя е да осигури машинното гласуване.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата, когато президентът излезе на трибуната, с което провокираха коментара му.

С освиркване и излизане на групата на ГЕРБ от пленарна зала беше посрещнато изказването на президента Румен Радев. Той заяви, че също не е във възторг от това да е в Народното събрание, но е избран от хората, за да решава проблеми.

Каза, че няма да коментира това напускане, но то показва липсата на диалог. И отново призова за незабавни оставки

"Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън", заяви Румен Радев.

Държавният глава отново призова за оставките на правителството и на главния прокурор и заяви, че идеята за нова конституция и ВНС само удължава агонията и подклажда гнева на хората.

"Не липсата на нова Конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриването на държавността и корупцията", заяви Румен Радев.

И призова за оставките на правителството и главния прокурор.

"Тези оставки са неизбежни, защото хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за своето правото да живеят в нормална държава - желание, несъвместимо със сегашното управление. Аз ви призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да бъде нищо повече от марионетка на сегашната власт", заяви Румен Радев.

Според него хилядите хора отвън са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна, че в България се роди силно гражданско общество.

"Ако претендираме, че сме демократична държава, не можем да решаваме политически въпроси с полицейски методи, не можем да рискуваме да има ескалация на напрежението", заяви президентът на Република България Румен Радев.

Президентът Радев призова да бъде отхвърлена идеята за експертен кабинет, защото според него ще бъде марионетка на сегашната власт. От парламентарната трибуна държавният глава се обърна и към протестиращите и полицията - да не допускат насилия и провокации.

"Защото не можем да си позволим точно в този критичен за България момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени. Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен мирния, нормалният политически акт на оставка при загуба на доверие", заяви Румен Радев.

Изказването на държавния глава предизвика лидерите на парламентарни групи да коментират поведението му в тази политическа обстановка.

От ГЕРБ и ДПС са категорични, че той не се държи като обединител на нацията, както повелява Конституцията.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции призова за метежи и бунт, този който сее разделение и агресия, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези и се поругават сградите на институциите в България. Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално-отговорни, да търсим обединение и умиротворение.

От ДПС остро критикуваха президента за разединението и поискаха и неговата оставка, както и тази на кабинета. Намират вина в държавния глава за ерозирането на институциите заради непрекъснатите му нападки срещу изпълнителната и съдебната власт.

Движението за права и свободи предлага формирането на експертен кабинет.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Ние от ДПС предлагаме оставка на правителството. Първо - оставка на правителството час по-скоро. Второ - оставка на Румен Радев като президент заедно с оставката на правителството. Предложението на ДПС е антикризисен кабинет, който да изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори. Четвърто, в този кабинет министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите от ЕС за следващия оперативен период.

БСП и днес поиска оставката на правителството. Казват, че ГЕРБ и Бойко Борисов са в тотална политическа изолация и че този парламент има единствената задача да осигури машинното гласуване и след това да се разпусне.

Корнелия Нинова, председател на ПГ "БСП за България": Заявяваме категорично и да е ясно отсега - БСП за България няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент. БСП за България няма да участваме в съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този парламент. По една единствена причина - той е изчерпан.

Коалиционният партньор на управляващите изреди част от успехите на кабинета Борисов и даде заявка за участва в дебат за нов основен закона на страната.

Борис Ячев, зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ще вземем и дейно участие в дебата по проекта за нова конституция на Република България със свои идеи и конкретни предложения, които да станат съставна част от общ проект. Проект, който ще бъде разглеждан от бъдещо Велико народно събрание.

От "Воля" искат да управляват хора с високо обществено доверие.

Кръстина Таскова, зам.-председател на ПП "Воля": Убедени сме, че най-добрият вариант в момента за държавата е парламентът да излъчи широко правителство професионалисти и експерти.

На днешното първо заседание на есенната сесия със 133 гласа беше отхвърлено поредно президентско вето -този път на закона за подземните богатства.

Автори: Вера Александрова, Деси Маркова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от ПСЖ с COVID-19
Трима от ПСЖ с COVID-19
Навални е отровен с "Новичок"
Навални е отровен с "Новичок"