НОВИНИ

Навални е отровен с "Новичок"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:12, 02.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата "Новичок" - това показват тестовете, направени в германска военна лаборатория. Германският канцлер Меркел заяви, че има сериозни въпроси, на които само Москва може да отговори.

От външното ни министерство заявиха, че са силно обезпокоени от тази новина, осъждат категорично престъпния акт и призовават руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването.

Преди 2 години с "Новичок" във Великобритания бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Анегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия: Специален екип от германската армия направи токсикологичен анализ. Без съмнение бяха открити следи от химически нервен агент от групата "Нoвичок".

Хайко Маас, външен министър на Германия: Руският посланик беше извикан на спешни разговори във външно министерство. Сега ние знаем, че е имало атака с химически нервен агент. Това налага спешно отговорните лица в Русия да бъдат идентифицирани и да им бъде потърсена отговорност.

14 дни след като Навални изгуби съзнание в самолета от Сибир за Москва, продължава да е на изкуствено дишане. Германските лекари съобщиха, че симптомите на натравяне отслабват, но вероятно състоянието му ще остане тежко дълго време. Тестовете във военната лаборатория са направени по настояване на болницата в Берлин, в която е настанен руският опозиционер.

Ангела Меркел, канцелр на Германия: Специализираната лаборатория на германските военни сили получи ясен резултат. Алексей Навални е жертва на атака с химически нервен агент от групата на "Новичок". Без съмнение тази отрова е открита в пробите.

Руският посланик в Берлин е бил привикан във Външното министерство на Германия. Германските власти информираха за резултатите страните от Евросъюза и НАТО.

От българското външно министерство заявиха, че са силно обезпокоени от новината, осъждат категорично престъпния акт и призовават руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването.

Преди да бъде преместен в Берлин, в организма на Навални не са били открити следи от отравяне, коментираха от Кремъл. Официалната диагноза, която поставиха на Навални в Спешното отделение в руския град Омск е "проблем с обмяната на веществата".

Преди 2 години с Новичок във Великобритания бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сезон на НС: Политически декларации, обръщение на президента и искания на оставки (Обзор)
Новият сезон на НС: Политически декларации, обръщение на президента и искания на оставки (Обзор)
Национален протест в първия работен ден на парламента (Снимки)
Национален протест в първия работен ден на парламента (Снимки)