НОВИНИ

Започна делото за нападението срещу "Шарли Ебдо"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:42, 02.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Париж започна делото за нападението срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо", дало началото на серия от ислямистки нападения във Франция. През януари 2015 г., в рамките на три дни на терор, джихадисти убиха 17 души, сред които 11 служители на "Шарли", полицаи и хора в еврейски супермаркет. Мотивът за насилието беше карикатура на пророка Мохамед.

Тримата джихадисти бяха ликвидирани от полицията, но разследващите откриха мащабна терористична клетка, действаща на територията на Франция. Обвиняеми са 14 души, които ще отговарят пред съда за съучастие в нападенията.

Будките за вестници във Франция осъмнаха с добре познатата първа страница на "Шарли Ебдо". Карикатурата на пророка Мохамед, станала причина за нападенията от 2015-а. В типичния си стил, оцелелите служители на сатиричното издание излязоха с провокация и то в деня, в който започва делото срещу съучастниците на атентаторите.

На въпрос дали одобрява решението на изданието, президентът Макрон заяви:

Еманюел Макрон, президент на Франция: Франция е страна на свободите. Свободата да се изразяваш, да имаш съвест, да богохулстваш, свободата журналистите сами да решават как да работят. Но имаме и задължение - да призоваваме към диалог и уважение, а не към омраза.

В продължение на 50 дни и при засилени мерки за сигурност, в този френски съд ще се гледа делото срещу 14 души, смятани за членове на джихадистката клетка, извършила атентата в редакцията на "Шарли. 13 мъже и една жена са обвинени като съучастници на братята Куаши и Амеди Кулибали. Някои от тях са купили оръжия, други са ги снабдили с автомобили, трети са ги укривали.

Гала Рено, съпруга на един от убитите карикатуристи: Това е само началото, но напрежението се усеща във въздуха. Исках да видя обвиняемите, да видя лицата им и дали изглеждат като обикновени хора. Искам да знам какви са били мотивите им да помогнат за това невинни хора да бъдат убити.

Това е първият съдебен процес срещу джихадисти във Франция от 2017-а година насам. Делото ще бъде заснето, но кадрите ще станат достъпни едва след 50 години. Очаква се присъдите да бъдат между 10 и 30 години.

5 години след нападението, "Шарли Ебдо" е в нова редакция и продължава да осмива безмилостно всеки - независимо кой е той. Този път, обаче, адресът на сградата не се съобщава, а служителите й я наричат бункер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигат с 15% заплатите служители от Регионалните управления на образованието
Вдигат с 15% заплатите служители от Регионалните управления на образованието
Вижте бляскавата Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ
Вижте бляскавата Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ