НОВИНИ

България се включва в инициативата "Три морета" с 20 млн. евро

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 02.09.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

С 20 млн. евро ще участва България в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета", в която страната ни е заедно с още 11 европейски държави.

Инициативата е изключително важна платформа за регионално сътрудничество с фокус върху връзките в търговско-икономическата област и върху създаването на по-голяма свързаност по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. И днес редовното заседание на правителството се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Инвестирайки в "Три морета“, разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти. В този контекст само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата Юг-Север.

Участието на България в инициативата "Три морета“ е геостратегическо и още по-силно затвърждава важната роля на България в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кинофестивалът във Венеция
Започва кинофестивалът във Венеция
България ще играе с нов екип срещу Ирландия
България ще играе с нов екип срещу Ирландия