Пожарът в Сакар планина е локализиран

от БНТ
11:05, 02.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Локализиран е пожарът между свиленградските села Равна гора и Щит. Огънят обхвана площ от 3 000 декара, пасища и смесена гора. Най-вероятната причина за огнената стихия е човешка небрежност.

Огънят между двете села пламнал вчера следобед. Заради високите температури и вятъра, пламъците бързо се разраснали и застрашавали да се прехвърлят в село Равна гора.

Ситуцията била критична и имало опасност да пламне селото", гл. комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

След цяла нощ борба с огъня, пожарът вече е овладян. Днес в гасенето се включиха и военнослужещи, които заедно с огнеборци и горски служители потушават вътрешните огнища.

"Между 6 и половина и 7 км му е периметъра на пожара. Не малко разстояние, което трябва да бъде обработено с екипи на място", заяви комисар Николай Вълчев - директор на РСПБЗН-Хасково.

Причината за пожара е човешка небрежност. Огънят е тръгнал при почистване на пасище.

"Причината е работа със земеделска техника", съобщи още комисар Николай Вълчев.

Огънят тръгнал от землището на село Щит. "Най-вероятно или чистене на пасище или някаква друга дейност със земеделска техника, която при тия високи температури вчера, запалила се е тази суха растителност", обясни директорът на РСПБЗН-Хасково.

Над 170 пожара са избухнали в страната само през вчерашния ден. Под наблюдение остават три огнища.

Гл. комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН:Над Карлово, днес там продължават гасителни действия. Вторият пожар е Хасковско - в Александрово, третият е в Свиленградско, на площ 3000-3500декара.

Български пожарникари са гасили тази сутрин и ТИР на румънска територия, който е превозвал въглища.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Габриела Айшинова: Шестото място на европейското е добро постиежение
Габриела Айшинова: Шестото място на европейското е добро постиежение
Мартин Стоев: Минималната цел е място в шестицата
Мартин Стоев: Минималната цел е място в шестицата