Започва кинофестивалът във Венеция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 02.09.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Днес започва кинофестивалът във Венеция. Това е първото голямо филмово събитие от началото на пандемията. 77-ото издание на фестивала ще продължи до 12 септември.

Без обичайния блясък и при необичайни обстоятелства се открива филмовият фестивал във Венеция. Въпреки че ще има ограничения заради COVID-19, организаторите заявиха, че никога не са помисляли събитието да е виртуално.

Алберто Барбера, директор на Филмовия фестивал във Венеция: Три четвърти от поканените режисьори и актьори ще присъстват физически във Венеция. Те идват от целия свят - от Китай, Съединените щати, Индия.. с други думи, от страни, които практически все още са под карантина. Но това е и знак за общото желание да бъде отправено оптимистично послание - уморени сме от изолация, искаме животът да продължи.

Носенето на маски по време на фестивала е задължително на открито и закрито. На входа на залите ще се измерва температурата на посетителите, а капацитетът им ще е запълнен наполовина, за да има социална дистанция.

Председател на журито тази година е Кейт Бланшет. 63 филма са включени в програма, а за "Златен лъв" ще се състезават 18 от тях. Награди за цялостно творчество ще бъдат връчени на британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Деси Николова отново ще играе в Марица
Деси Николова отново ще играе в Марица
България се включва в инициативата "Три морета" с 20 млн. евро
България се включва в инициативата "Три морета" с 20 млн. евро