НОВИНИ

ГЕРБ и ВМРО се договориха, внасят предложението за нова конституция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:04, 02.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и ВМРО успяха да се договорят за внасяне на проекта за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

"След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на ВНС и проект на нова конституция, така както са изискванията на действащата институция", обяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя благодари на всички, които подкрепиха идеята на ГЕРБ за предизвикване на дебат в обществото за нов обществен договор. "За нас именно това е идеята на процедурата, която започнахме. След 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би трябвало да бъдат отразени в основния закон. Затова процедурата ще стартира след събраните повече 120 подписа", заяви Дариткова.

Последните промени, които са били нанесени, са били по преподреждането на точките и членовете от първоначалния вариант. Основните права изнесохме в първоначалната част. Записахме преамбюл, така както искаха колегите от ВМРО, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт.

От ВМРО казаха, че някои от предложенията им са приети, например поощряване на раждаемостта, а други, като ценз за гласуване, не е прието, но те ще продължат напред с ГЕРБ към новото Велико народно събрание.

Според ГЕРБ на първия етап е важно да се внесат тези 120 подписа, за да се внесе и проектозаконът. След това ще се търсят обществени дискусии и с другите политически сили, за да тръгне напред проектът за нова конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в двора на болницата в Карлово
Пожар в двора на болницата в Карлово
СДВР: Над 35 човека са задържани след сблъсъците на протеста
СДВР: Над 35 човека са задържани след сблъсъците на протеста