НОВИНИ

След сблъсъците: 35 задържани, над 150 пострадали полицаи

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:24, 02.09.2020
Чете се за: 01:58 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева

Полицията определи сблъсъците на днешния протест като умишлено търсен конфликт с униформените. От СДВР обявиха, че 35 души са задържани за 24 часа. Предстои да се прецени на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Сред задържаните е и Костадин Костадинов - лидер на партия "Възраждане". Той обаче не е арестуван заради участие в протестите, а тъй като не се е явил на дело във Варна, на което е бил призован днес, без да уведоми съдебния състав за основателна причина. Това се смята за предпоставка за укриване. Костадинов ще бъде конвоиран във Варна и вече е предаден на съдебна полиция.

По време на сблъсъците днес са пострадали над 150 полицаи. На голяма част от тях е оказана медицинска помощ на място и те са продължили да изпълняват задълженията си.

Николин Владимиров е с ранена дясна ръка. Разказва, че я е вдигнал инстинктивно да се предпази, когато един от протестиращите замахнал към него с винкел.

Николин Владимиров, полицай в дирекция "Жандармерия": Първите редици бяха абсолютно агресивни хора. Те не търсеха друго, освен конфликт с нас.

Нападнат е в момента, когато се връщал към колегите си, след като се наложило по спешност да изтегли на безопасно разстояние една от полицейските коли, която била много близо до множеството протестиращи.

Николин Владимиров, полицай в дирекция "Жандармерия": Счупиха прозорец на служебна кола. Вътре е хвърлена бомбичка, по-известна като "миниумка" - с миниум и бронз.

Според директора на СДВР полицията е действала в рамките на закона и е използвала помощни средства само при крайна необходимост. Георги Хаджиев обясни, че в определени моменти униформените са избрали тактиката да бъдат дори пасивни, за да намалят градуса на напрежение и да избегнат ескалиране на сблъсъците.

Ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР: Срещу българската полиция днес не бяха изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията да търсят директен сблъсък с колегите. Спрямо полицаите бяха използвани метални пръти, дървени колове, полетяха камъни и павета от софийските улици. Много от колегите са пострадали.

Най-много полицаи са пострадали при сблъсъците в близост до входовете на парламента, когато част от протестиращите са се опитали да пробият кордона.

Ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР: На 100 от полицаите е оказана медицинска помощ на място заради използването на лютив спрей от страна на лица, които са с противогази, с лични предпазни средства. И тук бих искал да попитам кой мирен гражданин отива на протест с противогаз?!? С маска?!? - С предпазни средства?!? - И използва лютив спрей срещу колегите!

Адриян Йорданов и Тодор Тодоров са пострадали докато помагали на колегите си от полиция "Антиконфликт".

Адриян Йорданов, полицай: Както си държах щита, опитаха се от т.н. "агресивни протестиращи" да ми го вземат и ми изкълчиха ръката.

Тодор Тодоров, полицай: Прорезна рана. При самото бутане някой ме поряза и отидох, оказаха ми медицинска помощ и се върнах в редиците. -Това означава ли, че там да били с ножове? - Ми, може би, не мога да кажа. В цялата бутаница нямаше как да видя какво се случва точно.

35 от протестиращите са задържани, сред тях има и такива, които са вадили жълти павета, за да замерят с тях униформените.

Ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР: Като казвам, че много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване. -Говоря голяма част от задържаните в момента и са с множество криминалистически регистрации. -От 35 задържани 30 са с регистрации за всякакъв вид престъпления, цялата палитра на НК.

От СДВР призовават хората, които протестират да не се подават на провокации и да изразяват недоволството си без да проявяват агресия към полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничният пункт "Дунав мост" остана блокиран 8 часа
Граничният пункт "Дунав мост" остана блокиран 8 часа
45 души са потърсили спешна помощ по време на протеста днес
45 души са потърсили спешна помощ по време на протеста днес