НОВИНИ

ГЕРБ събра нужните 120 подписа за проекта за нова конституция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 02.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

ГЕРБ са събрали над 120 подписа за внасяне на проекта за свикване на ново Велико народно събрание и нова конституция. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на обща пресконференция с ВМРО.

След дни умуване, от ВМРО все пак са решили да дадат гласовете си в подкрепа на проекта, срещу приети условия от ГЕРБ. НФСБ, част от ПГ на " Воля" и независими народни представители също ще подкрепят ГЕРБ.

Пренаредени са някои точки от първоначалния вариант, обясни Дариткова. В проекта е записан преамбюл, както са искали от ВМРО, премахната е законодателната инициатива на съдебната власт, записан е текстът за герба.

Искрен Веселинов от ВМРО обясни, че е записано, че ще се поощрява раждаемостта както и облекчен ред за българско гражданство. Исканията на ВМРО за образователен ценз при гласуване, разширяването на президентските правомощия и наборната военна служба ще бъдат подложени на референдум.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на ВНС и проект на нова конституция така както са изискванията на действащата конституция.Искам да благодаря на всички, които подкрепиха идеята на ГЕРБ за дебат в обществото за нов обществен договор.

Искрен Веселинов, съпредседател на ОП: Ние имахме преговори, които продължиха два дни с колегите от ГЕРБ.Проектът на първоначалният проект за нова конституция имаше изключително много несъвършенства, част от които критикувахме ние, част от тях от академичната общност. Мисля, че проекта който внасяме в момента е общ и той отговаря на основните критики и няма почти нищо общо с първоначалния.

Късно следобед от парламентарната група на ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента проект на нова Конституция и проект на решение за свикване на Велико народно събрание. Двата проекта бяха внесени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Менда Стоянова, народен представител и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Осъждаме категорично отравянето на Навални
МВнР: Осъждаме категорично отравянето на Навални
Голям пожар до жилищен блок в Сопот, по чудо няма пострадали
Голям пожар до жилищен блок в Сопот, по чудо няма пострадали