НОВИНИ

Президентът готов със свой вариант на конституция

Николай Минков
от Николай Минков
18:06, 01.09.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е готов със свой проект на конституция, но ще го обяви след безусловната оставка на премира и главния прокурор. Това заяви държавният глава пред журналисти, след като откри учебна година във Военната академия "Георги Стойков Раковски". Според него оставката на правителството е неизбежна. Той призова депутатите, които утре се събират на първо заседание от новата есенно-зимна сесия, да не гласуват за експертен кабинет, защото би бетонирал режима "Борисов".

Според държавния глава правителството е изчерпало общественото доверие, няма право да предлага управленски решения и трябва да си ходи.

"Тези нестихващи протести са истинският, общественият вот на недоверие към правителството и според мен не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява, да определя бъдещето на страната. И цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова конституция", каза Радев.

Категорично отказа да коментира предложенията на ГЕРБ за нова конституция.

"Няма да се оставя да бъде въвличан в този дебат. Ще го инициирам веднага и то много професионален, експертно, но в момента, в който видя оставките. Имам готов вариант за конституция. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и само пилеене на историческо време и подклажда още повече гнева на хората", каза президентът.

Радев се обърна към депутатите да не позволяват бетониране на настоящия режим.

"Те в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет. Защото хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима "Борисов", а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо друго, нищо повече, освен марионетка на сегашния режим. Защото при един експертен кабинет пак режимът на Борисов ще организира изборите. А това означава служебно да се гарантира пожизнено управление", каза Радев.

"Категорично не трябва да се приемат в този си вид, каквито и да промени на изборното законодателство", каза Радев.

"Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване. И не може с лека ръка да се запречкват желанията на хората, исканията на милиони наши сънародници зад граница за дистанционно електронно гласуване", категоричен бе президентът.

Пред входа на Военната академия се бяха събрали на протест граждани, недоволни от последните политически изяви на държавния глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Започна ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините
Гешев: Започна ревизия на всички сигнали и разработки срещу Капланов през годините
Борисов: Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията
Борисов: Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията