НОВИНИ

Намалява популацията на черноморската акула

bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 01.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Популацията на черноморската акула намалява критично. Една от причините е стопанският ѝ улов, заявиха от Института по океанология във Варна. От там настояват за спешни мерки.
Черноморската акула е обект на стопански улов, предназначен за вътрешния ни пазар. В останалите държави от региона е в сила забрана.

Доц. Виолин Райчев, Институт по океанология – Варна: Всички останали видове акули са забранени и са в един или друг статус на консервация, т.е. защитени са от различни конвенции за биоразнообразието.

Учените от Института по океанология настояват да се въведе пълна забрана за улов на черноморска акула. Има обаче и други причини за намаляването на популацията:

Доц. Виолин Райчев, Институт по океанология – Варна: Обикновено климатичните промени, някакми цикли, които още на са докрай изяснени от учените при тези животни. Пречки за размножаването им предизвикани или от климатичните промени, или географски бариери.

Проблемите са комплексни и според учените е добре държавата да има стратегия за опазване на този вид.

Доц. Виолин Райчев, Институт по океанология – Варна: Правят се изследвания, но те са недостатъчни, тъй като поведението на акуловите е доста характерно и различно от останалите видове, събират се на групи само като се размножават. Те се знаят тези периоди от рибарите, затова се насочват към определени области, където се събират и там ги облавят масово.

Черноморската акула достига дължина до метър и половина и за разлика от представителите на вида, които обитават океаните, не е опасна за човека.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговци искат по-ниски наеми на закрития пазар в Благоевград
Търговци искат по-ниски наеми на закрития пазар в Благоевград
Само 158 деца ще учат тази година в община Ценово
Само 158 деца ще учат тази година в община Ценово