НОВИНИ

Депутатите започват новия парламентарен сезон в нова сграда

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:04, 01.09.2020
5663
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Новата сесия на парламента започва в нова пленарна зала утре - 2 септември. Заседанията ще се провеждат в обновената зала "Света София" в бившия Партиен дом. Ремонтът е на стойност 18 млн. лева до този момент, но предстоят още довършителни работи.

В новата зала са предвидени места за 270 депутати. Старата сграда до паметника на Цар Освободител ще се използва само за официални тържествени случаи.

Идеята пленарната зала да бъде преместена в бившия Партиен дом датира още от 1996 г. и след няколко прекъсвания тя вече е факт.

Николай Бациев - държавен експерт: Вентилацията тук е съвсем различна, осветлението е съвсем различно, акустиката е също на много добро ниво.

Банките в залата са разположени в 12 амфитеатрални реда. Местата за депутатите са 270. Залата е много по-светла, защото е разположена под стъклен купол, който струва 1 млн. лв. В него има вградено специално фолио, което пречи на рязката смяна на светлината при различното разположение на слънцето.

Местата на депутатите са много по-широки и много по-удобни за работа, но в първите месеци те ще гласуват със системата, която използваха в старата пленарна зала.

При нужда залата може да побере и повече народни представители.

Николай Бациев - държавен експерт: Предвидено е за новата пленарна зала да има опция за 400 работни места, като в случай, че бъде свикано ВНС, тези столове, които са тук 270 на брой се демонтирани и на тяхно място се слагат други за времето на ВНС.

Предвидени са и 26 места за правителството, те са разположени по 13 от двете страни на залата. Има и специални места за президента, вицепрезидента и Патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за официални гости.

Ръководството на парламента ще седи в президиум, където има 7 работни места. Началото и края на всяко пленарно заседание ще отчита звънецът от старата пленарна зала.

За медиите, които отразяват работата на парламента, има предвидени места в отделна зала.

Галерия със снимки на новата пленарна зала вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът край Карлово е локализиран
Пожарът край Карлово е локализиран
Латвийци взеха трансферна цел на Левски
Латвийци взеха трансферна цел на Левски