НОВИНИ

Радев: Цинично е това управление, което погази конституцията, да има амбицията да дарява нова

Николай Минков
от Николай Минков
10:28, 01.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Според президента Румен Радев е цинично ГЕРБ да предлага нова конституция. Държавният глава коментира актуалните политически теми, след като откри новата учебна година във Военната академия. Президентът заяви, че не може да модернизираме Въоръжените сили, ако нямаме качествено и модерно образование.

Държавният глава призова депутатите да не гласуват за експертен кабинет, тъй като зад него се скрие сегашното управление и това ще е измама към очакванията на българите. Президентът смята, че е цинично ГЕРБ да предлага нова конституция и заяви,че има свой вариант, зад който стои стабилен експертен потенциал, но ще го представи след незабавни и безусловни оставки на правителството и главния прокурор.

Румен Радев, президент: Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и само пилеене на историческо време, и подклажда още повече гнева на хората. Тези нестихващи протести са истинския, обществения вот на недоверие към правителството и според мен не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява, да определя бъдещето на страната и цинично е това управление, което погази конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова конституция. Мисля, че българите независимо от различните политически убеждения, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и на застоя.

Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че до този момент никой от ГЕРБ не се е отзовал на поканата да бъдат обсъдени техните предложения за промени в конституцията. Каракачанов беше категоричен, че няма да отстъпят от шестте си основни искания, сред които задължителна наборна военна служба, образователен ценз за участие в избори, запазване на българското семейство и др.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Те имат едни предложения от ГЕРБ. Ние имаме други. НФСБ предполагам също имат. Вероятно и други ПГ ще имат някакви предложения. Да се обсъди, ако се стигне до единомислие, да се внася. Няма как да гониш 160 гласа, при положение, че ти не си направил никакъв дебат в парламента, който трябва да вземе подобно решение, кой какви идеи има и кои са приемливи и кои не. Останалото са просто празни приказки. Единственият компромис, който можем да направим е следния - да се направи референдум, не само по нашите предложения, по всички предложения в конституцията. Тогава ще видите какво предпочитат хората. И чак тогава заедно, ако ще се правят избори въобще за Велико Народно събрание, да се направи референдум, а не утре, в едно бъдещо ВНС да се променя конституцията, според политическата конюнктура.

Каракачанов се обърна задочно към депутатите, които утре стартират есенната сесия. Той ги призова в края на декември да са гласували 2% от БВП на страната бюджет за армията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пд) научи потенциалните си съперници в третия кръг на Лига Европа
Локомотив (Пд) научи потенциалните си съперници в третия кръг на Лига Европа
Литийно шествие в чест на нов параклис в Пловдив
Литийно шествие в чест на нов параклис в Пловдив