НОВИНИ

Ще се превърне ли улица "Съборна" в пешеходна зона

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:40, 01.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Все още няма яснота колко време ще продължи трансформацията на столичната улица "Съборна" в изцяло пешеходна зона. Съдбата й продължава да буди противоречиви мнения. Вносителите на проекта настояват за изпълнението й по план, а живеещите и работещи в района искат планът да бъде преразгледан.

По проект улица "Съборна" трябва да стане изцяло пешеходна. За адаптация на хората в района към идеята и съобразяване с желанията им средната част е оставена за паркиране и преминаване на автомобили на този етап от проекта.

Борис Бонев - общински съветник: Две от трите части са напълно пешеходни, докато в средната, където е концентрацията на търговски обекти все пак се позволява преминаване в една посока и има места за паркиране.

По думите на Бонев има още какво да се желае.

Борис Бонев - общински съветник: Не са премахнати колчетата в най-горната част, която е пешеходна, липсва една кашпа, напълно умишлено, за да се допуска преминаването на нарушители в пешеходната зона.

Преразглеждане на решението на Общинския съвет за улицата предлагат от Сдружение "Спаси Съборна". Те имат и конкретни предложения.

Йовчо Горчев - Сдружение "Спаси Съборна": Южният тротоар и северният тротоар на улица Съборна по принцип са 4 метра- 3'70 - това са 8 метра тротоари. В момента те могат да поемат целият пешеходен трафик, който съществува на булевард Витоша без намеси.

Силва Георгиева: Ако бъде прието затварянето на "Съборна", това ще бъде краят на улицата. Това ще стане втората "Витошка".

От "Спаси Съборна" са изпращали възражения до различни институции. Общинските съветници са готови да обсъждат още варианти, въпреки поредицата от обществени консултации до момента.

Зафир Зарков - общински съветник, ГЕРБ: За нас е изключително важно на първо място, както казах този диалог с хората, така че той ще продължи, за да намерим баланса.

В чия полза ще бъде балансът - на пешеходците или на автомобилите по улица "Съборна", засега остава неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Православната църква отбелязва Симеоновден
Православната църква отбелязва Симеоновден
Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни
Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни