НОВИНИ

Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 01.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори и какви са правилата при такъв тип вот - това коментира в Сутрешния блок на БНТ изборният експерт проф. Михаил Константинов.
Според сегашния закон, във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, обясни проф. Константинов.

По думите му, в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът.

Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ, обясни експертът. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така.

В Европа такова нещо няма като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време.

Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват, обясни проф. Константинов. Според него обаче, дистанционно гласуване ще има, светът върви натам, въпросът е, че не може да стане веднага.

Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, така че когато видите някой с чувал - той носи боклук, допълни още проф. Константинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се превърне ли улица "Съборна" в пешеходна зона
Ще се превърне ли улица "Съборна" в пешеходна зона
Мъж е нападнат с нож край метростанция "Бели Дунав"
Мъж е нападнат с нож край метростанция "Бели Дунав"