НОВИНИ

Само 158 деца ще учат тази година в община Ценово

bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 01.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В община Ценово тази година ще учат само 158 деца. За последните 13 години броят им е намаля три пъти. Голяма част от тях са от ромски произход и от местните училища правят всичко възможно да ги привлекат към образователния процес. Затова, а и заради различната учебна година, през ваканцията организирали безплатна лятна академия.

В Община Ценово има 4 училища и 4 детски градини. Учениците там учат в слети и маломерни паралелки. За да привлекат децата в училище, от общината се опитват да направят условията максимално добри.

Петър Петров – кмет на Община Ценово: Имаме собствени транспортни средства – и бусове, и коли. В малката община Ценово децата ходят безплатно, нямаме такси за детските градини.

Макар и учители, и ученици да казват, че са се справили с дистанционното обучение, признават, че им е било трудно, имат и пропуски.

"Беше малко по-трудно, защото я нямаше истинската учителка да ни разказва", разказва ученик. "Някой път не можех да влизам в час, когато нямаше интернет", признава друго дете.
Затова организирали лятната академия – да компенсират част от пропуснатото, както и да се забавляват.

Камелия Божкова – директор на ОУ „Христо Ботев“: Посетихме паметници на територията на община Ценово, поднасяхме венци, запознаха се с историята, с природните забележителности. Ходихме на басейн, карахме колело. Когато вече наближи училището, започнахме да си припомняме таблицата, да четем.

Екипи от специалисти обхождат и домовете, за да обясняват необходимостта от образование, тъй като много често след 7 клас децата от малцинствените групи се женели, вместо да продължат училище. Като стимул за учениците по време на дистанционното обучение са раздадени 28 таблета, за да учат от вкъщи.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява популацията на черноморската акула
Намалява популацията на черноморската акула
Десислава Танева: Пандемията налага ЕС да засили подкрепата към регионалното производство
Десислава Танева: Пандемията налага ЕС да засили подкрепата към регионалното производство