НОВИНИ

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ в изборното законодателство

От ДПС предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:06, 01.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Правната комисия прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване. БСП и ДПС се противопоставиха на текстовете, с които отговорността за машинното гласуване се прехвърля на Централната избирателна комисия.

Очаквано заради партийните решения през седмицата от БСП, ДПС и Обединени патриоти казаха, че няма да подкрепят решението за създаването на нова глава в Кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система.

По отношение на машинното гласуване с внесения законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване. С това решение опозицията не се съгласи.

Като "еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес" определиха от БСП предложенията на ГЕРБ за изменения в изборния кодекс. Смятат, че управляващите търсят начин да пречат на машинното гласуване .

Крум Зарков - депутат от ПГ на БСП: Вместо яснота сега предложеният законопроект внася допълнителен хаос и не случайно председателката на ЦИК, уважаемата съдия Стоева, напусна, съзнавайки много добре, че я вкарват в спирала, в която се търси не кой да свърши работата, а кой да понесе отговорността за несвършването ѝ.

От ДПС мотивираха отказа си да подкрепят промените в кодекса с това, че предложение на движението е да се гласува без хартиени бюлетини и да се приеме машинното гласуване. Припомниха, че повод за това са станали множеството грешки в протоколите. ДПС също не приемат прехвърлянето на правомощията на ЦИК по отншение на машинното гласуване.

Йордан Цонев - депутат от ПГ на ДПС: Машините трябваше да бъдат произведени, държавата трябваше да ги сертифицира, държавата трябваше да направи и да установи стандарта на софтуера, всичко, което е нужно да бъде направено. Това не беше направено, сега виждаме, че топката се прехвърля от МС към ЦИК и обратно.

От ГЕРБ не коментираха забележките на опозицията само представиха законопроекта си.

Ана Александрова - председател на Комисията по правни въпроси: Предлагаме машинното гласуване да се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент в България, като във всяка избирателна секция се осигурява не по-малко от едно техническо устройство, с изключение на избирателни секции с по-малко то 300 избиратели.

От Обединени патриоти първоначално обявиха, че няма да подкрепят законопроекта на коалиционните си партньори, но после гласуваха "за".

Християн Митев - депутат от ПГ на Обединени патриоти: Фундаменталното ни разминаване по отношение на начина, по който би следвало да бъде избирано Велико народно събрание, аз ще се въздържа конкретно от този законопроект

Правната комисия днес отхвърли предложенията на ДПС за отпадане на задължителното гласуване, на квадратчето "не подкрепям никого", отпадане на уседналостта, отпадане на ограничението за разкриване на секции в чужбина и за агитация на майчин език.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Костадин Ангелов: Лекарят има сърце на любяща майка
Проф. Костадин Ангелов: Лекарят има сърце на любяща майка
Адмирал Емил Ефтимов: Въоръжените сили трябва да бъдат подготвени, мобилни и съвместими
Адмирал Емил Ефтимов: Въоръжените сили трябва да бъдат подготвени, мобилни и съвместими