НОВИНИ

Борисов: Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 01.09.2020
Чете се за: 02:12 мин.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ е само чернова и Великото народно събрание може да промени всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов след инспекция на модернизацията на пътя Ботевград-Видин. Според премиера, през последните дни е станало ясно, че никой не иска нова Конституция, а целта е да се състави нов кабинет по типа "Орешарски". Подкрепата на коалиционния партньор ВМРО за проекта на основен закон е под условие - предложенията на партията също да бъдат приети, обясни лидерът й Красимир Каракачанов.

Коментирайки отказа на БСП и ДПС да подкрепят идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и изработване на нова Конституция, премиерът заяви, че е станало ясно едно: желанието им за това са били празни приказки. ДПС е подкрепяло ГЕРБ само за Ф-16, данъците и бюджета.

Бойко Борисов, министър-председател: Не знам колегите, те не са и десни, много хитър сценарий изиграха. Отидоха, подплашиха Ахмед Доган, той така между борчетата махаше, прибра се веднага и сега направиха какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно. Защо?

Борисов обясни, че ГЕРБ предлагат само черновата на проект за нов основен закон.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че просто за всички стана ясно, че приказките за ВНС, за нова Конституция са абсолютно били празни приказки, както е било години наред. Защо? Всеки юрист знае, че това, което предложихме ние, е просто една чернова. Проект, който всяка дума, всеки ред, всеки абзац, ВНС може да промени.

По думите му всички са лъгали с определена цел.

Бойко Борисов, министър-председател: А сега искат един насип към Парламента. Защо? За да има пак кабинет тип Орешарски. Това е целта. Още една лъжа падна. Стана ясно за всички - кои са сценаристите, какъв е сценарият и какво искат да направят - олигархия, Божков, Радев и всички останали.

Борисов е убеден, че ГЕРБ ще събере 120 гласа за внасяне на проекта на нова Конституция. На въпрос какво следва, ако това не се случи, отговори: "Работа".

Бойко Борисов, министър-председател: Отново стана ясно. Почват да умуват какъв бил проекта на новата Конституция. Целта е ясна - какъвто и да е проектът, Великото народно събрание може да промени абсолютно всичко в нея. От първата до последната страница. Това беше нужно, за да покажем воля политическа има ли за рестарт. После може да стане това, което казват БСП, ДПС или всички, които са във ВНС, Слави Трифонов, защо не искат? Защото са лъгали.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО ще се подпише под внасянето за обсъждане на проекта на ГЕРБ за нова Конституция, само ако бъдат приети и техните предложения.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Те имат едни предложения от ГЕРБ. Ние имаме други. НФСБ предполагам също имат. Вероятно и други ПГ ще имат някакви предложения. Да се обсъди, ако се стигне до единомислие, да се внася. Няма как да гониш 160 гласа, при положение, че ти не си направил никакъв дебат в Парламента, който трябва да вземе подобно решение, кой какви идеи има и кои са приемливи и кои не. Останалото са просто празни приказки.

Ако ще се променя Конституцията, тя трябва да се променя глобално, смята Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Единственият компромис, който можем да направим е следният - да се направи референдум, не само по нашите предложения, по всички предложения в Конституцията. Тогава ще видите какво предпочитат хората. И чак тогава заедно, ако ще се правят избори въобще за Велико Народно събрание, да се направи референдум, а не утре, в едно бъдещо ВНС да се променя Конституцията, според политическата конюнктура.

След като придружаващата премиера Росица Кирова, която е лидер на движение "Единни за промяна" и координатор за Видин на партията на Слави Трифонов, пи кафе с него - шоуменът я освободи от длъжността. А Борисов отрече да сформира коалиция с Трифонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработицата в ЕС расте въпреки облекчаване на мерките срещу пандемията
Безработицата в ЕС расте въпреки облекчаване на мерките срещу пандемията
Хеликоптер и военни се включиха в гасенето на пожара край Карлово
Хеликоптер и военни се включиха в гасенето на пожара край Карлово