НОВИНИ

Хеликоптер и военни се включиха в гасенето на пожара край Карлово

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 01.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Огънят в боровата гора над Карлово вече е потушен. Той обхвана около 40 дка черен бор от горски масив в труднодостъпна местност. В гасенето се наложи да се включат хеликоптер и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Във втория ден от подушаването на пожара се включиха около 40 горски служители, огнеборци, представители на дирекция Национален парк "Централен Балкан" и 52-ма военнослужещи. Сред тях и няколко жени.

Румяна Манолова - зам.-директор на ДГС-Карлово: Беше много трудно, защото трудно се задейства системата нагоре. След като се задейства беше по-лесно, а горната част на пожара беше още по-нагоре и там изкараха вече пръскачки на гръб. Теренът е сигурно 40 градуса с падащи камъни.

Илиян Кичуков - военнослужещ от 61-ва Стрямска механизирана бригада: Има опасност да паднеш и да се нараниш. Даже някои момчета паднаха. Просеките, които бяха направени от пожарната, от горските и от нас съответно, успяхме да го ограничим огъня и вече вертолета със своите заходи успя да помогне и го потушихме.

По време на акцията е имало инцидент с един от пожарникарите. От прегрята помпа е получил наранявания по ръката.

Златю Кличев - директор на ДГС-Карлово: Намокрили сме достатъчно според нас за днес и хеликоптерът и той много ни помогна. Това доказва нуждата от такъв вид техника.

Хеликоптерът направи 14 захода и изсипа около 30 тона вода.

Действията по окончателното ликвидиране на огнищата ще продължат и в следващите ден или два. От Горското стопанство коментираха, че най-вероятно причина за големия пожар е човешка небрежност.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията
Борисов: Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията
Откриха 31 мигранти в гората край Вакарел
Откриха 31 мигранти в гората край Вакарел