НОВИНИ

Търговци искат по-ниски наеми на закрития пазар в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 01.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Намаляване на таксите за наем на търговските площи на закрития пазар ще обсъждат общинските съветници в Благоевград. Мярката се налага по искане на търговците, според които сегашните цени са високи. На провелия се търг за отдаване на обекти никой не се е явил и търговците са категорични, че ако наемите не поевтинеят, ще се откажат.

Петър Смиленов продава дрехи на закрития пазар в Благоевград от около 15 години. За 8 кв.м търговска площ плаща по 350 лв. на месец. Казва, че заради цените на наемите масово търговци се отказват да работят тук.

"Пазарът загива, ако не се вземат мерки. Трябва да се помисли първо за търговците. Съответно те ще свалят и цените на стоките, има ли намаление на наемите", коментира Смиленов.

Управителят на общинско дружество „Пазари“ Юрий Воев каза, че цените на наемите падат след всеки търг, през 3 години. След разговор с недоволните търговци той е внесъл предложение в ОбС наемите да поевтинеят с около 20%. Така най-високата цена е 15,40 лв. за кв.м, а най-ниската – 8 лв. за квадрат.

Юрий Воев – управител на общинско дружество „Пазари“: Масата, която буди интерес на входа на пазара, е давана 800 лв. с ДДС 2012 г. В момента цената, която аз предлагам на ОбС, е 308 лв. без ДДС или грубо 370 лв. с ДДС. Това ще рефлектира върху финансовите резултати на дружеството. Дружеството ще отиде на печалба 0.

Приходите на дружеството са намалели и заради пандемията, тъй като закритият пазар не е работил два месеца, а през това време търговците не са плащали наеми.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над сто колоездачи се включиха във велопохода по маршрута „Дунав ултра"
Над сто колоездачи се включиха във велопохода по маршрута „Дунав ултра"
Намалява популацията на черноморската акула
Намалява популацията на черноморската акула