НОВИНИ

Временно прекратиха изпитанията на ваксина срещу COVID-19 заради страничен ефект

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:45, 09.09.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

В момент когато коронавирусът продължава да се разпространява по света, клиничните изпитания на една от ваксините срещу него временно бяха преустановени. На пауза са тестовете на разработката на Оксфордския университет и голяма фармацевтична компания. Причината - нежелателна реакция на реципиент на препарата във Великобритания.

Ваксината е една от деветте в света в напреднала фаза на разработка. Паузата в тестовете е продиктувана от необяснима болест при доброволец от Великобритания. Предстои произнасянето на независима комисия по случая. Засега не се знаят подробности какъв точно е страничният ефект, но има уверения, че пациентът ще се възстанови. По непотвърдени данни става дума за възпаление на гръбначния стълб.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че най-важна е безопасността за хората и именно този приоритет е в основата на решението на фармацевтичната компания.

"Бих предпочел всичко да върви гладко. Но нека е пределно ясно, че безопасността е на първо място, затова се прави пауза, докато се изясни инцидентът. Случвало се е и преди, след това работата е продължавала. Това само показва колко държим на сигурността на ваксината, колкото и много да ни се иска тя да е ефикасна", каза министърът.

Интересът към препарата в световен мащаб е огромен, особено след успешните първа и втора фаза на тестването му. В третата фаза на изпитванията участват около 30 хиляди доброволци от Великобритания, САЩ, Бразилия и Южна Африка. Специалисти обаче предупреждават, че тази последна фаза може да продължи няколко години.

Временното спиране на работата може да забави и други проекти и планирани изпитания с доброволци. Надеждите на най-големите фармацевтични компании са за устойчиви резултати до края на тази или най-късно до началото на следващата година. Вече има предварителни договори за продажба на милиони дози от ваксината.

В случай че тя се окаже ефикасна, 30 милиони дози може да отидат в Испания. В една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни са предвидени и тестове на ваксина на конкурентна компания, които трябва да започнат в началото на следващата седмица.

Алберто Боробиа, координатор на изследователски екип в болница в Мадрид: Мотивацията е различна. Много доброволци са в уязвима възраст - на 65 години, но решиха да участват в изпитанията. Те се надяват на потенциална ваксина, с която да се защитят през зимата.

Антония Кръстева, която живее в Лондон със семейството си, се вълнува силно от темата за ваксината.

Антония Кръстева, Лондон: Изкарах вируса сравнително тежко в началото на март. Бях и няколко дни в болница. Не бих се ваксинирала, защото имам изградени антитела и не мисля, че ако ме повтори, ще го изкарам тежко. Също не бих се доверила на ваксина, която е създадена "на юруш" и не е минало дори година тестове.

Около 140 са разработваните ваксини в света. 30 от тях са изпробвани върху хора. Но според учените едва десет ще са ефикасни срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха тазгодишната "пряка линия" с Путин
Отмениха тазгодишната "пряка линия" с Путин
Хванаха млада шофьорка с 4,29 промила алкохол в Русе
Хванаха млада шофьорка с 4,29 промила алкохол в Русе