НОВИНИ

63-а вечер на протест в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:24, 09.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Ден преди националния протест утре, полицията обяви какви мерки за сигурност ще предприеме за осигуряването на реда в София. Още от тази вечер е засилено полицейското присъствие пред сградата на Народното събрание.

По традиция, протестиращите започнаха да се събират пред президентството около 19 ч. Техните основни искания остават непроменени - незабавна оставка на правителството и главния прокурор, законодателни промени за машинно гласуване и промени в съдебната реформа.

Протестът тази вечер премина без напрежение. Малко след 22:30 ч. протестиращите освободиха за движение Орлов мост.

След 21:30 ч протестиращите се отправиха към Орлов мост, където пристигнаха към 22 ч.

Малко преди 20 ч. протестиращите блокираха движението в района на Триъгълника на властта и мирно отстояваха исканията си.

Организаторите от т. нар. "Отровно трио" заявиха в социалните мрежи, че за утрешния протест са записани над 700 души, сред тях и хора от чужбина. Те са категорични, че протестът ще бъде мирен. Обявиха, че ще издигнат шатри в помощ на протестиращите утре.

Засилено полицейско присъствие и проверки на съмнителни лица са основните мерки на МВР за националния протест, обявен за 10 септември. Проверките ще бъдат правени избирателно, по преценка на полицаите. Не се съобщава точният брой на контролно-пропускателните пунктове.

Радослав Стойнев - началник на отдел "Охранителна полиция", СДВР: В сравнение с миналия път има значително увеличение на тези пунктове. При необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети, такива, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети, както и пиротехника.

Протестиращи поискаха оставките на главния секретар на МВР, на шефа на СДВР и на вътрешния министър заради действията на полиците във вечерта на протеста на 2 септември. Те категорично се разграничиха от провокаторите.

Ген. Димитър Шивиков: Как, питам аз, тук в тъмната част на денонощието се появиха младежи със специфично характерно облекло, оборудвани и раници, от къде са минали, ако няма някакво съглашателство, разбиране от страна на органите на реда.

Ген. Валери Григоров: Първите редове на полицейския кордон практически разпръскваха и те разпръскваха в посока към хората във височина над главите на гражданите. Това идва да покаже - те целят масовост на поразяване.

Тихомир Василев: Ние искаме оставка и на тримата - и на министъра на вътрешните работи, на главния секретар, и на началника на СДВР.

От полицията съобщиха, че за утре по законов път са обявени два протеста и още един, който е нерегламентиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна големият тенис сблъсък Пиронкова срещу Уилямс
Започна големият тенис сблъсък Пиронкова срещу Уилямс
Социалното министерство предлага 650 лв. минимална заплата от догодина
Социалното министерство предлага 650 лв. минимална заплата от догодина