Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Екоминистърът: Водата в язовир "Камчия" ще стигне за около 10-12 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 09.09.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

В язовир "Камчия" в момента има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, ако се харчи при сегашните темпове. През зимата разходът е по-малък, което означава за около 10-12 месеца. Това заяви в студиото на "Още от деня" министърът на екологията Емил Димитров. По думите му до десетия месец трябва да се намери решение.

"Проблем с водата за Варна няма - тя ще си вземе от Девня, но за Бургас има, ако я източим за Варна", поясни министърът на околната среда и водите и подчерта че се работи по няколко варианта за решаване на проблемите.

В национален план за питейно битови нужди в момента имаме 67,4 % вода - никога не се е случвало септември да имаме толкова много вода, каза още той. За напояване има 35,4%, но някои от язовирите са празни, защото трета или четвърта година не вали. За енергетика имаме 70%, заяви Димитров.

"Всички искат пари и искат през медиите да ги получат, дават пресконференции и за всички проблеми изведнъж е виновен министърът на околната среда и водите", така реагира екоминистърът на обвиненията на кмета на Русе, че не помага за решаване на проблема с мръсния въздух в града и е отказал помощ за изграждане на пречиствателна станция. И заяви, че имат ограничени средства, не могат да дадат на всеки кмет колкото иска.

"Не може през медиите всеки да изнудва и да иска. Гражданите на Русе си имат кмет. Кметът на Русе си има достатъчно голям бюджет - ми да отдели, да купи и да сложи. Аз във войни между кмет и бизнес, харесване, предизборна кампания не искам да заставам", категоричен Димитров.

Много са проблемите - пестициди, замърсяващите комини, състоянието на язовирите, парковете, плажовете и ако може веднага да се решат, а 40 години кой е чакал, зададе въпрос екоминистърът.

И подчерта, че проблемът с пестицидите е от 40 години - през това време не е изнесен един тон, а са закопавани в земята и тровят природата. За последните 2 години са изнесени веднъж 3 700 т и сега около 1 100 т. Поясни, че те са описани, но непрекъснато намират места, където са закопани тайно и не са казали за тях от страх. Не са съхранявани както е редно, а за заровени в земята.

"Имаме спешни 100 тона в хранилища, които прокуратурата ни разпореди по най-бързия начин да бъдат изнесени, за да не застрашават живота и здравето на хората. Но това е организация - камиони, бидони, хора, с дрехи, технологично време...", заяви министър Димитров и отново подчерта, че решението за закопаване е от 1982 г. и не е ясно къде са.

Ще бъдат изнесени около 1100 т в чужбина от най-опасните, защото има и такива, които се съхраняват при добри условия.

"Проблемът не е с тези 1000, които ще изчистим, а с тези 5000, които ще останат приблизително, и всички стоящи зад тях - кметове, областни управители", каза Емил Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожара в лагера на Лесбос: България не е получавала молба за приемане на бежанци
След пожара в лагера на Лесбос: България не е получавала молба за приемане на бежанци
 Спорове по търговското споразумение между Лондон и ЕС
Спорове по търговското споразумение между Лондон и ЕС