НОВИНИ

Над 400 свободни места за 8. клас в столичните гимназии

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:25, 09.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Образование

426 места останаха свободни в столичните гимназии и след четирите класирания в кампанията за кандидатстване след 7. клас.

Те са предимно в професионалните гимназии. Набирането на кандидати за тези места продължава, търсят се необхванатите в училищата осмокласници.

Въпреки че випускът тази година е по-голям, в гимназиите останаха повече свободни места от миналата- 426 срещу 350. Причините - кандидатстваха деца от провинцията, които не се записаха, ученици се насочиха към частните училища, поправителната сесия още не е приключила и бъдещи осмокласници изобщо не са кандидатствали.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: За нас е важно да направим максимален обхват. В момента продължава задължението на директорите на училища да проследят статута на всяко едно дете, което е все още седмокласник.

Свободните места са в 76 паралелки, а те са предимно в професионалните гимназии. Места има в гимназията по екология и биотехнологии, по текстилни и кожени изделия, по хранителни технологии, по механоелектротехника, по транспорт. Идеята е всички осмокласници, които до момента не са записани никъде да се възползват от местата, обявени на сайта на Регионалното управление.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Родителите имат шанса до края на седмицата да намерят подходящо училище, съобразно бала на своето дете.

56 от свободните места са в гимназията по подемна и строителна техника. Завършилите тук работят по новостроящите се магистрали, управляват електрокари или стават помощник- локомотивни машинисти. Тук професиите са защитени и затова паралелките ще съществуват макар и маломерни. Все пак от училището очакват още ученици и мислят, че има с какво да ги привлекат.

Мария Баракова, директор на ПГ по "Подемна, строителна и транспортна техника": Всичките специалности без изключение получават правоспособност за управление на МПС категория "В", една от специалностите и категория "С". Получават много добри заплащания, наши випускници от миналата година започват със стартова заплата може би някъде 2000 лева, с по-малко от 2000 не започват.

Учениците практикуват на самите строителни площадки на различните фирми, получават и стипендии от около 50 лева. Родителите обаче продължават да предпочитат профилираните гимназии с езици.

В тях места почти няма, но в гимназията с изучаване на румънски език останаха 6.

И един куриоз- дете от Софийската математическа замина за чужбина и вчера мястото му беше заето от друго с бал 479,5 от максимален 500.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция за рекет и лихварство от две ромски фамилии в Кюстендил
Акция за рекет и лихварство от две ромски фамилии в Кюстендил
Пловдив пред екраните: Близки и приятели стискат палци на Цвети Пиронкова
Пловдив пред екраните: Близки и приятели стискат палци на Цвети Пиронкова