НОВИНИ

Община Несебър даде "зелена светлина" за смяна на собствеността на Слънчев бряг

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 09.09.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Община Несебър започва преговори с правителството за придобиването на собствеността на най-големият курорт по Южното Черноморие - Слънчев бряг. Искането е на хотелиери, които се оплакват от лоша инфраструктура и презастрояване.

И към момента Слънчев бряг се управлява от акционерно дружество, в което 75% от акциите са на държавата, а останалите 25 са собственост на над 4 000 юридически и физически лица. Хотелиери настояват стопанисването на курорта да се осъществява от Община Несебър.

Венелин Ташев, хотелиер: Мотивите ги знаете всички - хаосът, който цари в Слънчев бряг. Моето искане е накрая да се сложи ред. Да се знае на държавата ли е, на Общината ли е и някой да започне и да оправя хаоса в Слънчев бряг.

На извънредно заседание Общинският съвет в Несебър даде "зелена светлина" за старт на преговорите с държавата по смяната на собствеността.

Според управата на курортния комплекс обаче, Общината няма достатъчно ресурси, за да стопанисва целия курорт Слънчев бряг.

Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг": Аз мисля, че състоянието на инфраструктурата е прилично. Слънчев бряг инвестира над 2 млн. лева в инфраструктурата. Дава ли някой гаранция, че ще се инвестират повече от 2 млн., примерно 10 млн. лева и от къде ще се вземат средствата.

А кметът на Община Несебър беше лаконичен.

Николай Димитров, кмет на Община Несебър: - БНТ: Общината ще успеели да стопанисва качествено курорта? - Аз казах, че когато има някакво развитие, тогава мога да коментирам за ролята на Общината, сега няма смисъл.

Първите преговори за възможностите за прехвърляне ще бъдат с министъра на туризма, а след това и с Министерския съвет.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
45 години РТВЦ - Благоевград
45 години РТВЦ - Благоевград
Разширяват периметъра за издирването на Янек Миланов, проверяват къщи и в София
Разширяват периметъра за издирването на Янек Миланов, проверяват къщи и в София