НОВИНИ

Започва извънредна проверка на предприятие заради замърсяване на въздуха в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 09.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Над 30 сигнала за неприятни миризми в различни квартали на Русе са постъпили тази нощ в регионалната екоинспекция. По този повод утре започва извънредна проверка на комплексното разрешително на едно от предприятията, сочено за замърсител на въздуха в крайдунавския град.

Кметът на Русе изпрати отворено писмо до девет институции, включително и до представителите на България в Европейския парламент, за решаването на проблема с въздуха. Русенци твърдят, че неприятните миризми, отделяни от промишлеността в града, са ежедневие.

Оказва се, че мобилната станция на Агенцията по околна среда не е мобилна от години, защото превозното средство, върху което е монтирана, е в неизправност. Друга мобилна станция засега няма.

Пенчо Милков - кмет на Община Русе: За мен институциите, които имат компетентност, това е Министерство на околната среда и водите и Министерски съвет, които изграждат националната система за мониторинг за качеството на въздуха в страната и имат способността да ни защитят, изпращайки такава мобилна станция. Не го правят!

В предаването "Още от деня" министъра на околната среда и водите заяви, че нямат налични измервателни станции и проблемът с чистотата на въздуха трябва да бъде решен на местно ниво.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Гражданите на Русе си имат кмет. Кметът на Русе си има достатъчно голям бюджет. Да отдели, да купи и сложи. Аз във войни между кмет и бизнес, харесване, предизборна кампания не искам да заставам.

За момента от общината са поставили патрул пред предполагаемото предприятие - замърсител, монтирани са и специални камери. Изображението от тях ще е достъпно за всеки, който влезе на сайта на общината.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди кубици питейна вода изтичат в дере във Варна
Хиляди кубици питейна вода изтичат в дере във Варна
Отпада изискването на Германия за задължителен PCR тест за пристигащи от област Добрич
Отпада изискването на Германия за задължителен PCR тест за пристигащи от област Добрич