НОВИНИ

Брюксел: Продължава наблюдението върху България в рамките на новия механизъм. Първият доклад се очаква на 23 септември

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:09, 10.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:39 мин.
Европа

ЕК няма конкретна дата за окончателно прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България. Това стана ясно днес от изказване на зам.-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова в Европарламента. Тя беше изслушана в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за състоянието на механизма.

Според нея наблюдението върху България продължава в рамките на новия механизъм на Брюксел за мониторинг на върховенството на закона във всички държави-членки.

Днешната дискусия за Механизма за сътрудничество и наблюдение се превърна в по-широка дискусия за сегашната ситуация. Това, което стана ясно от думите на Йоурова е, че действително механизмът все още на практика не е отпаднал. Тя няма точна дата за това, както самата тя се изрази, но пък ЕК продължава да следи какво се случва в България в рамките на новия механизъм. Първият доклад по него трябва да бъде представен на 23 септември.

Доста критики имаше от европейски депутати от различни демократически партии, от различни държави по отношение на случващото се в България. Някои от тях защитиха тезата, че механизмът върху България и Румъния трябва да остане.

"Не бих искала да се бъркам в местните политически битки. Разбира се, ангажираността на хората по улиците е част от политическия живот на страната. Моето послание към всички мирно протестиращи, които желаят повече демокрация, свобода и правосъдие, е да се възползват от правото си и да изразяват своята воля. Трябва да продължим да работим с българките власти. Досега работихме добре за постигането на положителен резултат. Виждам много усилия за продължаване на реформите и приемане на законите според нашите препоръки и препоръките на Съвета на Европа. Ще продължим диалога и мониторинга, понеже това е основното нещо и в точното време, докато има постигнат достатъчен напредък, Механизмът за сътрудничество и проверка може и трябва да бъде прекратен, а ние ще продължим наблюдението чрез други
инструменти", каза Вера Йоурова пред БНТ.

"Европейската народна партия следи процесите, свързани с правовата държава и настоява, че демократичните принципи трябва да се спазват и уважават във всички държави-членки на ЕС. Затова ние отблизо следим какво става навсякъде, включително в Румъния и България. Очакваме България да бъде в състояние да се освободи от Механизма за сътрудничество и проверка и в същото време да се въведе механизъм за спазването на принципите на правовата държава, който ще се отнася за всички държави-членки. Надяваме се България се освободи от мониторинга, това ще донесе и надежда на толкова много млади българи, за които членството в ЕС е и шанс за
увеличаването на стандарта на живот", каза Роберта Мецола, евродепутат от Европейска народна партия.

"Мисля, че мониторингът върху България трябва да продължи без значение под каква форма. Ние предлагаме всички държави да бъдат наблюдавани според еднакви критерии. Европейската комисия ще направи това и в края на септември очакваме първия годишен доклад за всички държави-членки. Ние искаме Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде сменен с новия доклад. Предстои да видим дали той ще бъде също толкова строг, колкото и Механизма за сътрудничество и проверка. Без значение кой механизъм ще съществува - трябва да има напредък в реформите, защото опасенията ни за състоянието на правовата държава в България са големи. Няма нужда да ви обяснявам за какво става дума - за позицията на главния прокурор, независимостта на правосъдието, свободата на медиите. Журналистите трябва да могат свободно да работят. Има отворени въпроси, свързани с дискриминацията. В страната се организират големи демонстрации. Ясно е, че все още не можем да кажем, че в България всичко е наред", каза Софи инт Велд - евродепутат от групата "Обнови Европа".

"Българските граждани са европейски граждани и в момента те се борят за европейския път на страната, в която живеят. За съжаление собственото им правителство отказва да ги чуе. Надявам се вие да ги чуете. Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време ЕК да избере кое й е по-скъпо - българската демокрация или господин Борисов", каза Елена Йончева - евродепутат от БСП/Групата на социалистите и демократите.

"Този механизъм винаги е бил възприеман двуяко - той показа своята неефективност и дискриминационност. И казвам защо? Той се прилага само спрямо две държави. От друга страна справедливата логика изисква да има последващи конкретни мерки. Последните години се превърнаха в политическа караница и разнопосочно говорене, както в България и Румъния, така и в ЕС. Затова е важно да бъде въведен всеобхватен политически механизъм", каза Илхан Кючюк - евродепутат от ДСП/ Група "Обнови Европа".

"Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълняват и конкретните препоръки на Венецианската комисия. За да бъдат завършени реформите в Конституцията, е важно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените. Необходим е политически консенсус да завършим успешно този процес", каза Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Цвети Пиронкова: Нейното постижение само по себе си е върховно, защото го постига изключително по чист начин
Майката на Цвети Пиронкова: Нейното постижение само по себе си е върховно, защото го постига изключително по чист начин
Откриха запалителна течност в част от бутилките, иззети в района на протеста
Откриха запалителна течност в част от бутилките, иззети в района на протеста