НОВИНИ

Четирима ще се борят за лидерския пост в БСП. Изборът е тази събота

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:12, 10.09.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Четирима ще са кандидатите, които ще се борят за лидерския пост в БСП. Ден преди първия в историята на БСП пряк избор за лидер на партията стана ясно, че един от участниците се оттегля от надпреварата.

Броят на социалистите, които имат право да участват във вота, са около 80 хиляди души, съобщиха от партийната Централна избирателна комисия. Точният брой ще бъде обявен непосредствено преди вота.

Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов - кой от тях е най-достоен да оглави партията, ще решат социалистите на 12 септември.

Георги Тодоров е поискал името му да бъде заличено от състезанието. В изминалия месец предизборната кампания беше съпроводена с напрежение и неуспешни опити на опозиция на Нинова да събере Националния съвет. Преди дни Валери Жаблянов и Красимир Янков обявиха, че се оттеглят от предизборната кампанията заради съмнения в честността на вота.

"Ние призовахме да не участват в този избор всички, които са готови да подкрепят мен и Валери Жаблянов, защото този избор не е гарантирано честен", смята Красимир Янков, кандидат за председател на БСП.

Призивите за бойкот не срещат подкрепа от редовите социалисти, контрира Корнелия Нинова.

"Моето впечатление от обиколките в последния месец е, че членовете на партията категорично и масово искат да упражнят правото си на глас в пряк избор. Не разбирам другите кандидати защо се страхуват от това народът да се произнесе", каза Нинова.

Красимир Янков атакува и Кирил Добрев, смята че той не може да е алтернатива на Корнелия Нинова, защото доскоро беше част от екипа й. Добрев пък изрази съжаления, че предизборната кампания нажежи страстите и провокира удари под кръста.

"Моите приятели и Валери, и Краси се притесняват каква ще бъде подкрепата за тях и затова искат да се запазят за то-нататък. Аз нямам какво да губя. За мен е важна БСП. И че всички заедно можем да победим ГЕРБ", категоричен е Добрев.

От партийната ЦИК увериха, че цялата процедура по избора следва предварително одобрени правила и отхвърлиха обвиненията, че вотът може да бъде манипулиран.

"Цялата дейност на Централната комисията по прекия избор на председател е публична. Всяко наше решение е качено на сайта на БСП", заяви Вяра Емилова - секретар на ЦКПИ.

В събота гласуването ще продължи от 7 сутринта до 19 вечерта в 1140 избирателни секции. Бюлетините имат сериозна защита и ще се събират в непрозрачни урни. Подготвени са и мобилни секции, които ще стигнат до най-отдалечените и трудно достъпни места.

"Всеки един от кандидатите има право на застъпници във всяка една избирателна секция в цялата страна", допълни Емилова.

При броенето на бюлетините резултатите ще се нанасят в електронна таблица и още вечерта ще има предварителни резултати от вота.

Избран кандидат на първия тур ще има, ако поне половината от социалистите участват във вота и ако над 50% от тях гласуват за един кандидат.

До 48 часа след вота Централната комисия по избора ще трябва да обяви окончателните резултати. Ако няма избран на първия тур, вторият ще е следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лампард: Работя по-добре под напрежение
Лампард: Работя по-добре под напрежение
Марсело Биелса остава начело на Лийдс
Марсело Биелса остава начело на Лийдс