НОВИНИ

Поредна вечер протести в Пловдив и Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 10.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Поредна вечер на протести в Пловдив с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Протестът прeминава спокойно и без напрежение.

Недоволните от управлението се събраха на площад Съединение, но в следобедни часове не беше ясно дали ще тръгнат на традиционното си шествие в четвъртък. Причината - много от протестиращите тази вечер са в София.

От импровизираната трибуна в Пловдив протестиращите поискаха адекватна грижа за онкоболните в региона. И припомниха скандалния избор на управител в Комплексния онкоцентър, за който БНТ информира по-рано днес.

След 21.00 часа шествието тръгна. След като преминаха от площад Съединение по Главната улица, демонстрантите излязоха на булевард "Цар Борис III", като движението там бе спряно предварително от полицията. Протестиращите преминаха през Тунела към Чифте Баня. Шествието за първи път стигна до сградата на Областната управа.

Представители на протестиращите си размениха остри реплики и взаимни обвинения с областния управител Дани Каназирева, която дойде да разговаря с тях. Тонът се изостри, след като соченият за организатор на протеста тази вечер в Пловдив Асен Костов обвини Каназирева, че е била опозиция, а сега е с ГЕРБ. Тя му отговори, че той е обиколил всички партийни централи, за да участва в последните местни избори. До сблъсъци не се стигна.

Пореден антиправителствен протест и във Велико Търново.

По традиция недоволните от управлението на страната жители на старата столица се събраха пред паметника "Майка България", където се чуха възгласи "Оставка".

По-късно протестиращите направиха шествие по главната улица и стигнаха до сградата на Съдебната палата, където отново настояха за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Репортери: Деница Торньова, Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Шпигел": Навални вече може да говори. Говорителката му отрича
"Шпигел": Навални вече може да говори. Говорителката му отрича
Пожарът на пристанището в Бейрут е потушен
Пожарът на пристанището в Бейрут е потушен